Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inställd badfest blev köpfest

/
  • Öde stränder. Det har varit få dagar med riktigt fint badväder i sommar, vilket troligen gynnat försäljningen i Moras butiker. Tingsnäsbadets strand låg exempelvis tom och öde under tisdag förmiddag, samtidigt var handeln i både Mora-Noret och centrala Mora i full gång.  Foto: Dan Havemose

Annons

Även Matekonomen, Mora-Norets andra matjätte, upplever butikens bästa sommar försäljningsmässigt.

- Vi har en väldigt bra ökning, omkring tio procent. Det är fantastiskt med tanke på hur stora volymer vi har. Vi har aldrig haft större försäljning och är jättenöjda med det, säger Stefan Johansson, Matekonomens butikchef.

Både Willys och Matekonomen har den senaste tiden sett en minskning av försäljningen av lågprisprodukter, medan dyrare delar av sortimenten sålt bättre än tidigare.

- Det är kö i rondellen från både Rättvik och Orsa, och så är det hela tiden. Den här sommaren är första gången jag ser det. Och köerna är in mot Mora, inte ut, säger Roger Kalleberg.

Även KappAhl i Mora-Noret har högre försäljning juni-juli i år jämfört med tidigare. Butikschefen Tommy Collett uppskattar försäljningsökningen till omkring fem procent jämfört med fjolåret.

- Det här året är det bästa någonsin, förutom 1991, då vi öppnade butiken. Men sedan dess har konkurrensen blivit mycket hårdare, säger han.

Handlarna i Mora-Noret tror att bristen på badväder spelar in i försäljningssiffrorna, liksom att svensken i dag har mer pengar att röra sig med på grund av högkonjunkturen. För KappAhls del spelar det också in att butiken nu har öppet på söndagar.

För klädbutikerna i centrala Mora ser bilden mer spretig ut. Peter Hammarstrand, som driver JC-butiken på kyrkogatan, gläds också åt försäljningsökningar jämfört med i fjol.

- Vi har ungefär 15 procents ökning i juli månad, och juli i fjol var riktigt bra. För juni har vi åtta procents ökning. Sommaren har varit fantastiskt bra, säger han.

Maria Eriksson, som driver Kompis, och Ewa Nilsson, butikschef på Lindex, säger att butikerna haft ungefär likartade försäljningssiffror i år, jämfört med i fjol.

Mer läsning

Annons