Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ljusning för Moratrafiken

/
  • Trafikpropp. Noretbron är hårt trafikerad. Under semestermånaden har köerna varit långa och besvärliga.  Foto: Birger Nylén

Annons

Kommunalrådet Bengt-Åke Rehn (s) anser att Noretbron är en besvärande "propp", som behöver åtgärdas.

- Vi måste jobba för en ny överfart. Vill vi att Mora ska växa måste vi underlätta för reseströmmarna, både bil och tåg. Vi har inte bara en ökad trafik i samband med evenemang och semestrar, utan vi har en ökad trafikgenomströmning generellt, och det måste vi kunna hantera.

För att komma med i Vägverkets planer måste kommunen först få med sig Region Dalarna. Nu handlar det kommunala arbetet om att komma med i planen 2012-2018.

- Om inte regionen är överens så kommer vi inte med i planerna. Det gäller att vi i kommunen har en enad syn på problemen för annars kommer frågan inte framåt överhuvudtaget, förklarar kommunalrådet Peter Helander (c) på kommunens hemsida.

Det är oklart om Morapolitikerna har en gemensam syn. David Örnberg (v) är skeptisk till en ny förbifart.

- Jag är mest orolig för handlarna i centrum. Jag har kuskat runt mycket i Sverige och än har jag inte sett att en förbifart runt centrum gynnar köpmännen i stadens centrum, snarare tvärtom. Jag tror det blir svårt att både ha ett levande centrum och en förbifart. Kanske bör man fundera på om det är möjligt att göra genomfarten fyrfilig men med fyra mycket trånga filer istället för två som idag. Alternativt en fil i mitten som byter riktning när det behövs eller töms när utryckningsfordon ska fram. Att en förbifart skulle vara lösningen anser jag som förhastat. Det här är min personliga åsikt, den är inte förankrad i partiet, säger David Örnberg.

Mer läsning

Annons