Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen båttur för biskopen

/
  • Landkrabba. Ångfartyget Tomten ska om en knapp månad föra biskop Claes-Bertil Ytterberg från Johannisholm till Venjan. Fortfarande ligger fartyget uppdraget på land på grund av det låga vattenståndet i Venjanssjön. Foto: Johan Norberg

Annons

Venjanssjön tappades ordentligt i våras och sannolikt har regleringsansvariga gjort en felbedömning vad gäller tillrinningen. För närvarande är det helt utsiktslöst att sjösätta ångfartyget Tomten som ligger uppdraget på land sedan vinterförvaringen. Det säger Göran Solén, ordförande i Föreningen ångfartyget Tomtens vänner.

- Normalt skulle Tomten ha sjösatts för länge sedan. Första helgen i juni hade vi dragspelsstämma här i Venjan och då hade vi för avsikt att visa upp fartyget, vilket alltså var omöjligt.

Nu är frågan om vattennivån i sjön hinner öka så pass mycket på den knappa månad som återstår att biskopsfärden går att genomföra.

- Med den väderlekstyp vi har för närvarande är det nog kört, det behövs mycket regn, säger Göran Solén.

Det finns även andra som har anledning att vara bekymrade över det låga vattenståndet. I Hjärpesbo arrangeras fiskefesten den 7 juli som brukar locka mycket folk. För närvarande är det långt mellanrum mellan bryggorna och vattenlinjen i Hjärpesbo.

Mer läsning

Annons