Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husförsäljningen framåt i sommar

/
  • Slutsålt. Fastigheter säljer bra. Snart kan det dessutom bli ännu fler annonser i mäklarnas skyltfönster till följd av regeringens förslag om höjd kapitalvinstskatt. Foto: Björm Westerdahl

Annons

Regeringsförslaget innebär att den rörliga fastighetsskatten ersätts med en fast avgift. Förändringen ska finansieras genom att kapitalvinstskatten höjs till 25 eller 30 procent. Det blir alltså billigare boende för människor med högt taxerade fastigheter samtidigt som det blir dyrare att sälja. Mäklaren Bengt Hedenmark tror att hotet om kapitalvinsthöjning kan leda till säljfeber. Han är övertygad om att det finns en marknad.

- Utbudet är inte så stort nu, men det är många som vill köpa. Under juli sjunker intresset för villor samtidigt som intresset för fritidshus ökar, säger Bengt Hedenmark.

Att fler inte valt att gå ut med försäljningsannonser beror enligt mäklaren Erland Näsdal i Mora på ett av fastighetsmarknadens äldsta problem.

- Man måste ha någonstans att flytta innan man kan sälja sitt hus, säger Erland Näsdal.

Regeringen väntas fatta beslut om kapitalvinst- och fastighetsskatt i augusti. En eventuell lagändring kommer dock inte att märkas förrän vid nästa årsskifte. Anledningen till förslaget om förändring är att fastighetsskatten fått kritik eftersom den inte baseras på fastighetsägarens inkomst. Med förändringen hoppas regeringen kunna finna nya vägar att komma åt de miljardskulder som svenska bostadsägare har till den svenska staten.

Mer läsning

Annons