Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hus i dvala håller på att färdigställas

/
  • Agneta Håkansson säger att färdigställandet av villan på Åkervägen är ett långtidsprojekt.  Foto: Privat 
  • Nils Hedberg jobbar på huset på Åkervägen.  Foto: Privat 
  • Ett halvfärdigt hus och en herrelös husvagn. Så här ser det ut på Nygärdsvägen.  Foto: Jan Norberg
  • Villan på Åkervägen har väckts till liv igen.  Foto: Jan Norberg

Annons

- Vi har skrivit dit och påtalat att fastigheten är ovårdad med risk för olycksfall, säger Lennart Sticko på byggnadskontoret. Kommunen har dock inte fått något svar på brevet. Likadant var det då byggnadskontoret 2008 skickade brev till en box i Sälen och talade om att bygget av de båda villorna måste avbrytas eftersom det inte längre fanns någon kvalitetsansvarig för byggena. Breven kom tillbaka.

- Jag sade ifrån mig uppdraget som kvalitetsansvarig eftersom jag såg att det inte fungerade som det skulle på de här båda arbetsplatserna, förklarar Gunnar Israelsson.

9 augusti 2007 fick en Kalle Kroon byggnadslov för villan på Åkervägen. Samtidigt fick en Alla Tokhilko byggnadslov för huset på Nygärdsvägen. Båda hade samma adress i Sälen. Kalle Kroon skulle bygga båda husen.

Flera parter som inte fått betalt av Kalle Kroon vände sig till Kronofogden som sålde huset på Åkervägen på exekutiv auktion den 12 november 2009. Förutom flera företag och staten fick Försäkringskassan del av pengarna från husförsäljningen. Försäkringskassan hade begärt utmätning på Kalle Kroon med 46 950 kronor.

Uppsalaparet Nils Hedberg och Agneta Håkansson som köpte huset har börjat jobbet med att färdigställa det. De har spikat panel på ytterväggarna och nu ska de snart sätta in fönster och dörrar.

- Det är ett långtidsprojekt, säger Agneta. Om hon och Nisse ska flytta till Sollerön vet hon ännu inte.

- Det gäller att hitta jobb också. Agneta är förskollärare och Nisse jobbar som brandtekniker.

- Sollerön var väl känt för oss då Nisse har kört många Sollerölopp, förklarar Agneta Håkansson.

Villan på Åkervägen väcks alltså till liv igen, medan den på Nygärdsvägen ligger i dvala och ingen i Mora vet vad ägaren vill eller var hon finns.

På gården står en husvagn som är registrerad på företaget OTR Holding AB. Bolaget som sysslat med uthyrning av arbetskraft försattes i konkurs redan 2007. Företaget hade flera bilar och husvagnar som inte kunde spåras. En av husvagnarna finns alltså på Sollerön.

Maria Almgren som jobbar på Jan Ertsborns advokatbyrå i Falkenberg handlade konkursen. Nu berättar hon att ärendet är avslutat så hon gör inga anspråk på husvagnen.

- Den blir herrelös egendom.

Om den halvfärdiga villan som ingen gör någonting åt säger Maria Almgren att det är tråkigt.

- Det är ju så vackert på Sollerön, tycker Maria som tidigare tjänstgjort i Mora.

Mer läsning

Annons