Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänstpersonal ska ha smygtagit och spridit kränkande bilder på vårdtagare

I somras gjorde Mora kommun en polisanmälan efter misstanke om att hemtjänstpersonal spridit bilder på vårdtagare. Nu åtalas fyra personer för kränkande fotografering.

Annons
Foto: Johanna Norin/Anders Wiklund

Det var i slutet av juni i år som Mora kommun gjorde en polisanmälan efter att det uppstått misstankar om att anställda inom hemtjänsten delat bilder på vårdtagare mellan sig samt skrivit kränkande kommentarer – detta genom den webbaserade meddelartjänsten Messenger.

Läs även: Mora kommun polisanmäler kränkande material på vårdtagare

Kommunen meddelade att de stängt av och varslat fyra anställda om avsked samt varnat ytterligare fyra personer.

– De som varit aktiva i den här gruppen har blivit varslade. Sedan är det då fyra personer som fått varningar. De har varit passiva och inte deltagit på samma sätt. Det är inte bra heller. Men det är den bedömningen vi gör just nu, sa Anna-Lena Hållmats Bergvik, socialchef, i samband med anmälan.

Fyra personer åtalas misstänkta för kränkande fotografering – detta efter att de ska ha fotograferat vårdtagare och spridit bilderna via Messenger. Foto: Johanna Norin / TT

Och nu – några månader senare – åtalas fyra personer vid Mora tingsrätt misstänka för kränkande fotografering.

Enligt åtalet ska det ha handlat om två olika vårdtagare som fotograferats. Som bevis lägger man fram förhör med vittnen samt fotografier och utdrag från messengerkonversationen till styrkande av att de fyra åtalade olovligen och i hemlighet fotograferat vårdtagarna samt till styrkande av den kontext där bilderna tagits och spridits.

De fyra åtalade själva nekar dock till brott.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons