Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns Sveriges vackraste trädgård.

/
  • På slänterna lyser de röda lingonen.  Foto: Hans Olander
  • Det finns många favorithörnor att vila på runt dammen.  Foto: Hans Olander
  • Det finns många favorithörnor att vila på runt dammen.  Foto: Hans Olander
  • Kerstin beundrar vattenspegelns förmåga att fånga in himlens formationer.  Foto: Hans Olander
  • I hörn av trägården infinner sig en djungelkänsla.  Foto: Hans Olander
  • Kring den lilla dammen, som är fylld med fisk, har Kerstin skapat en vilt växande rabatt.  Foto: Hans Olander
  • Kerstin kan kliva direkt ut och känna på vattnet i sin damm, som utgör kärnan i Sveriges vackraste rabatt.  Foto: Hans Olander
  • Hunden Kailas inspekterar Sveriges vackraste rabatt tillsammans med matte.  Foto: Hans Olander

Annons

När tidningen gör besök lyser lingonen klarröda i en backig del av rabatten.

Det är Sveriges största tidning Vi i Villa, som korat Sveriges vackraste rabatt. Bland 1 245 bildbidrag från 400 villaägare föll valet på Kerstin Aigners rabatt i Mora.

I sin rabatt invid trädgårdens damm har Kerstin planterat vilda växter som lingon, blåbär, liljekonvaljer och mossor. Rabatten är vild, vacker men ändå planerad och anlagd.

- Vi ville ha en bit svensk myr och allt har fungerat. Även hjortron, tranbär, kabbeleka och vattenklöver brer ut sig och trivs, berättar Kerstin Aigner.

Vinstsumman för Kerstin är 10 000 kronor i trädgårdsprodukter.

- Det började för 35 år sedan. Villan var nybygd. I en hörna låg högar av avskräden. När den högen forslats bort såg trädgården så platt ut, berättar Kerstin Aigner.

Med familjens stöd lades det upp en fyllningsmassa på tomten och anlades en liten vattendamm. Växtligheten tog fart runt dammen och under åren har dammen gjorts djupare och bredare till en liten minisjö.

- Några grabbar kom hit med yngel av siklöja från Orsasjön och dessutom har vi planterat in två abborrar. Två pumpar renar vattnet från den lilla sjön och för upp dem till höjderna kring vattenspegeln och via två små bäckar rinner vattnet åter till dammen.

Kerstins kan bjuda på några av sina bästa trädgårdstips. Det första är att utforma trädgården efter eget huvud samt att våga göra något originellt. Testa sig fram är ett annat bra tips liksom, att inte vara petnoga. Lusten avgör när du ska jobba i trädgården samt känslan att rabatten ska finnas i blickfånget när du sitter och kopplar av.

Juryn som avgjorde tävlingen bestod av Tomas Kvillström, Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius samt Pauline Josephsson och Annethe Grimborg från Vi i Villa.

Mer läsning

Annons