Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han filmade okända föremål som flög över Mora: "Det var det sjukaste jag sett"

– Det var det sjukaste jag sett.
Det säger Nicklas Uhr Hedlund som filmade några mystiska flygande föremål i Mora på söndagen.

Annons

Nicklas Uhr Hedlund stod ute och rökte på söndagseftermiddagen när han tittade upp och såg något ovanligt på himlen.

– Det var något som flög i formation, fem runda svartgrå diskar som flög i formation. Och de lät ingenting. Jag hann i alla fall få upp mobilen och filma lite grann.

Vad tänkte du?

– Jag tänkte att det kanske var något militärt, men jag har skickat filmen till en militär jag känner och han sa att det inte var det, säger Nicklas.

Nu undrar Nicklas Uhr Hedlund om det är någon av DT:s läsare som vet vad det var som flög över centrala Mora strax efter klockan 14 på söndagen. Hör av dig till oss på 72023@dt.se om du har någon förklaring!

Personal från både Luftfartsverket och FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, har fått Niklas Uhrs film har tittat på den.

Per Fröberg är pressansvarig för Luftfartsverket och hans kollega, Tobias Lindgren, som är aktiv inom UFO Sverige har tittat på filmen. Han kommenterar filmen så här:

"Det spontana svaret är fåglar, innan någon djupare undersökning gjorts. Det skall mycket till för att det skall vara något annat än naturligt". UFO-Sverige kommer att undersöka händelsen".

Men fler människor har observerat märkliga flygande ting. Marianne Näs i Leksand skriver så här:

"Jag läste om de flygande föremålen över Mora i söndags. Jag bor själv i Leksand och såg förmodligen samma föremål men då var de bara tre stycken. De dök upp i norr och gjorde en sväng åt nordväst och försvann upp i molnen. De glänste som av metall i vissa lägen. Klockan var då cirka 16. 30. Jag tänkte först att det var varmluftslyktor men eftersom de blänkte i solen och dessutom följdes åt så är det väl uteslutet".

Det är svårt att identifiera föremål av det slag Nicklas såg. Det bekräftar också Kristofer Hallgren, analytiker på Avdelningen för försvarsanalys, FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut i Stockholm. Kristofer har sett Nicklas film.

– Först och främst ska det sägas att FOI inte har något uppdrag att analysera den här typen av observationer. Precis som det sägs i artikeln går det inte att uttala sig med säkerhet om vad man ser på filmen utan en närmare analys. Helt vardagliga fenomen kan i vissa situationer och under speciella ljusförhållande te sig svårförklarliga, säger Kristofer Hallgren.

Mer läsning