Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han är Dalarnas främste säljare av bingolotter – vände svårt missbruk till föreningsengagemang

Folkspel, som ägs av Folkrörelsernas samarbetsorgan, har fört statistik sedan tio år tillbaka på de föreningar som säljer mest bingolotter.
– Ingvar Niilimaa från Mora är Dalarnas främste bingolotto-försäljare. En av landets bästa. Och kanske den som drar in mest pengar totalt till Dalarnas föreningsverksamhet, berättar Ulric Svensson, som jobbar för Bingolotto.

Annons

Ingvar Niilimaa, mer känd som Nille, är något av en ikon i Mora. Du kan inte ha strosat längs gågatan utan att ha sett honom med lotter i handen och ett ständigt leende på läpparna.

Nu när Folkspel rankat de föreningar i Dalarna som sålt mest bingolotter de senaste tio åren hamnade Mora IK på en förstaplacering – mycket tack vare Ingvars enträgna arbete.

– Jag trodde nog att det fanns någon annan som var bättre. Fast det är trevligt att jag tillhör bland de bästa i Dalarna, säger Ingvar, när DT möter honom på gågatan.

– Men jag har länge legat i topp tack vare alla som kommer och handlar bingolotter här. Annars hade jag kunnat stå här och skrika mig hes till ingen nytta. Jag har en stor kundkrets, säger Ingvar.

Läs fler nyheter från Mora här

Ingvar Niilimaa, ett känt ansikte i Mora.

En kundkrets han har kultiverat i närmare 23 år. Och detta är inte första gången Ingvar blir uppmärksammad för hans engagemang.

Efter 18 år på gågatan nominerades han till Folkspels hederspris på eldsjälsgalan år 2009. Då hade han sålt omkring 250 000 lotter och dragit in 1,6 miljoner kronor till Mora IK.

Vet du hur många lotter du sålt nu?

– Alla lotter som passerat mina händer? Det är nog uppåt en 400 000 vid det här laget, berättar Ingvar.

Jag har varit narkoman, alkoholist, uteliggare och storrökare. Nu har jag slutat med allting. Till viss det är det Bingolottos förtjänst. Det blev en ersättning i stället för att gå på krogen. Det här är mycket roligare.

Ingvar är också politisk engagerade. Inte minst som ordförande för Morapartiet. Likaså kan du höra hans röst i radion. Livet har dock inte alltid varit en dans på rosor:

– Jag har varit narkoman, alkoholist, uteliggare och storrökare. Nu har jag slutat med allting. Till viss det är det Bingolottos förtjänst. Det blev en ersättning i stället för att gå på krogen. Det här är mycket roligare.

Hasse Stolpe, Ingvar Niilimaa och Lennart Kallin på gågatan i Mora.

Erfarenheten från missbruket och livet på gatan använder han nu som en resurs och hjälper andra med råd och hjälp. Likaså ger han stöd och uppmuntran till alla som passerar. Många stannar under den korta tiden DT finns på plats och växlar några ord med Ingvar.

– Det är roligt att träffa folk. Få prata med folk. Jag har lärt mig att vara väldigt positiv och glad. Det kan jag smitta av mig till andra människor så de mår lite bättre. Då mår jag bra. Det är en win-win situation, säger Ingvar.

Nu ser han fram emot Bingolottos 25-årsjubileum som sker under lördagen.

– Jag vill rikta ett stort tack till alla genom åren som köpt lotter av mig eller oss. Och till alla som hjälpt till på olika sätt. Utan dem hade vi inte varit etta i Dalarna. Det är tack vare köparna som Mora IK får det här erkännandet.

Och när kommer Ingvar sluta att sälja lotter?

– Jag fortsätter åtminstone fram till Mora IK når SHL.

Föreningarna som sålt mest lotter i Dalarna

Bästa Bingolotto-föreningar i Dalarnas län (sålda bingolotter senaste 10 åren)

1. Mora IK A

2. Strokeföreningen i Norra Dalarna

3. Kais Mora IF

4. Mora IK B

5. Leksands IF Ishockey

6. LA Danzers

7. Borlänge Idrottsallians

8. Logen IOGT-NTO Hulån

9. Älvdalen Hockey

10. Korsnäs IF Fotboll

Sedan starten för 25 år sedan har 59,4 miljoner bingolotter sålts i Dalarnas län och den totala vinstsumman är 835 miljoner kronor.

Mer läsning