Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsomässa i Färnäs bygdegård

Två kompisar bestämde sig för att arrangera en hälsomässa i Färnäs. Suzie Lind från Färnäs och Maria Grönlund från Orsa, båda intresserade av hälsa och välbefinnande ville skapa en plats för inspiration, gemenskap och värme.

Annons

Platsen blev Färnäs bygdegård, en stor bygdegård, som snabbt fylldes med utställare. Lördagen den 12:e november är mässan öppen från klockan 12.00.

– Det kommer olika utställare och allt handlar om inre och yttre välbefinnande, själavård, yoga provsmakning och det blir även workshops i både yoga och klangmeditation, berättar Maria Grönlund och Suzie Lind.

Utanför bygdegården kommer det att bli en uppvisning, som handlar om relationen människa och häst, hästmassage och hästakupunktur.

Suzie kommer att berätta och berätta om lågkolhydratkonst, LCHF och Maria kommer att ha kosttillskott, saltlyktor och information om osteopati med under mässan.

– Jag håller på att utbilda mig till osteopat, det vill säga hur kroppen kan läka sig själv genom manuell medicin som innebär att man använder händerna som redskap i diagnos och behandling.

Bakgrunden till mässan är Marias och Suzies intresse för hälsa och det började med ohälsa inom familjen.

– Min man blev sjuk och under resans gång började jag fundera på hur man kan ta hand om sin egen hälsa och mota välfärdssjukdomar och därmed slippa vårdköer och inte behöva ta så mycket mediciner, säger Maria.

Maria Grönlund och Suzie Lind arrangerar tillsammans hälsomässan.

– Vi äter ekologiskt, odlar vår egen potatis, vi väljer rena produkter utan tillsatser. Jag utbildar mig till osteopat, det vill säga hur kroppen kan läka sig själv genom manuell medicin som innebär att man använder händerna som redskap i diagnos och behandling. Det kommer jag också att berätta om på mässan.

Suzies intresse för hälsa började med att hon åt mycket socker och godis, hade svåra PMS besvär och läste att kosten kunde påverka besvären.

– Vi lade om kosten hemma, tog bort kolhydrater och började även med 5:2 diet, det vill säga fasta två dagar och äta, som vanligt fem dagar. Jag märkte att kosten fungerar, som behandling. genom att välja bort socker kan man undvika mediciner, ohälsa och krämpor, högt blodtryck och må mycket bättre, säger Suzie.

Kunskap är makt. Att ta hand om sig själv och att det går att göra mycket på egen hand för den egna och andras hälsa. Det vill maria och Suzie visa under mässan.

– Det är första gången vi arrangerar en mässa och vi tjänar ingenting på den. Det är fri entré och ekologiskt café och tipspromenad. Vi har redan bestämt att det blir en hälsomässa här i Färnäs även nästa år, säger Suzie.

Mer läsning