Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gröna bilister hoppar på Vasaloppet:

/
  • Massor av energi. Gröna bilister räknar med att minst en fjärdedel av vasaloppsveckans deltagare kör bil till och från tävlingarna, vilket med sträckan tur och retur Stockholm innebär utsläpp av cirka 1 600 ton koldioxid.

Annons

Mattias Goldmann anger som exempel att arrangörerna varnat för trafikkaos under vasaloppsveckan och därför uppmanat deltagarna i Stafettvasan att åka med två bilar istället för att ge möjlighet för att åka kollektivt eller ordna samåkning.

- I tidningen Vasalöparen ger arrangörerna till och med en av de sista klimatskeptikerna stort utrymme, kanske för att legitimera vasaloppets svaga klimatprofil. Detta trots att både Sveriges regering och 2 000 forskare i världen slagit fast att klimatförändringen beror på världens utsläpp av CO2.

Mattias Goldmann tycker även Vasaloppet skickar ut dåliga signaler då man, vid fjolårets Tjejvasa, belönade segraren med en bensinbil i pris.

- Det är dags för Vasaloppet att ta krafttag kring klimatfrågan. Till nästa år behövs en seriös plan för hur deltagarna ska kunna resa till och från loppen med minimal miljöpåverkan. Helst bör hela arrangemanget bli klimatneutralt som exempelvis senaste OS i Turin.

Hur blir då arrangemanget klimatneutralt ?

- Genom att minska utsläppen så mycket det går genom att få så många av deltagarna som möjligt att åka kollektivt. Det kommer ändå att uppstå klimatpåverkan och för den delen kan Vasaloppet köpa utsläppsrätter eller generera pengar som går till solfångare i tredje världen, säger Goldmann och tillägger.

- Vi måste tillsammans visa Kina, Indien och andra att det går att ändra utvecklingen och då är Vasaloppet ett sådant fönster ut i världen.

Gröna bilister är, enligt Mattias Goldmann, en fristående organisation utan partipolitisk bindning.

Vad säger då vasaloppsgeneralen Rolf Hammar om det här påhoppet ?

- Jag förstår att Gröna bilister är ute efter publicitet och räknar med att få det genom att ge sig på oss. Det är emellertid synd att de inte vänder sig till oss direkt, då tror jag flera frågetecken hade kunnat rätas ut direkt.

Rolf Hammar menar att bland de stora idrottsarrangörerna i landet ligger Vasaloppet i absoluta fronten då det gäller miljötankarna.

- Vi har redan ett etablerat samarbete med bland andra Naturskyddsföreningen i Dalarna och jobbar med just de frågorna Gröna bilister pekar på och sedan flera år tillbaka finns vi med i kampanjen "Håll Sverige rent" och jobbar i huvudsak bara med miljöprofilerade komponenter i hela arrangemanget.

- Vi har bussar som under vasaloppsveckan rullar tusentals mil för att frakta åkare och jag tycker att vi lokalt gör det vi kan för att främja kollektivt åkande, avslutar Rolf Hammar.

Mer läsning

Annons