Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Graviditeten fick Emelie att tänka ekologiskt i sitt jobb

/
  • I samband med sin graviditet började Emelie tänka ekologiskt även inom sitt yrke som frisör.  Foto: Hans Olander

Annons

- Nu jobbar jag som ekologisk hårfrisör i Mora. Alla de miljömässiga nackdelar jag levde med på salongen i Stockholm trodde jag var det naturliga.

Att det kliade i hårbotten efter färgning. Att andningen blev tyngre i samband med blekning. Att Emelie såg hur all färg spolades ner i avloppet

Väl hemma i Mora kom hon i kontakt med det ekologiska alternativet och känner inte av några av de besvär hon hade tidigare.

- Det kommer fler och fler ekologiska hårmedel som är bra för dem som upplevt allergiska besvär tidigare i samband med hårvård.

Emelie hade först tänkt sig en danskarriär efter studier vid dansprogrammet på gymnasiet i Mora. Men knäproblem fick henne att vidta andra steg i karriären.

Hon började på en frisörskola, Drottninggatan 81, i Stockholm ägdes av den kände frisören Bobby Obuncu, som också var en av lärarna.

Salongen låg på gatuplanet och via en trappa upp till en inglasad etagevåning låg undervisningslokalerna.

- Vi kunde genom glaset se ner på salongen och studera arbetet med alla de kända gäster som kom till salongen. Bland annat pågick en upplaga av Let´s Dance vid den tidpunkten och flera av de tävlade fick sina håruppsättningar skapade där.

Studierna var på ett halvår med inlagda praktikdagar där eleverna fick assistera frisörerna vid färgning, slingning och styling. Dessutom följde cirka tre månaders sammanhållen praktik efter studiehalvåret.

- Jag fick lära mig att ta egna initiativ.

Efter studierna jobbade Emelie i tur och ordning på två olika salonger i Stockholm. Graviditeten innebar att hon åkte hem till Mora förra året. Efter nedkomsten av sonen Melvin började hon hjälpa till gymnasiet vid Mora med styling och håruppsättningar av elever på teaterprogrammet.

Det ledde till att jag fick en projektanställning under vårterminen i år. I samband med uppsättningen av skolmusicalen Love Across hade Emelie hand om 30 elever samt lärde dem styling och håruppsättningar inför repetitioner och föreställningar.

Efter den sejouren var det dags för Emelie att åter satsa på frisöryrket och som ekologisk frisör i Mora.

Fakta:

Ålder: 23 år

Bor: Mora

Familj: Sonen Melvin ett år

Hobby: Min son

Mer läsning

Annons