Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frozen Track kan läggas på is

/
  • Avgörande skede. Sex kilometer centrumnära snögaranti i en unik miljö, heter det i prospektet Frozen Track tagit fram. Vid dagens sammanträde avgörs om frysspåret kommer att bli en realitet redan i år.

Annons

Det var i september i fjol som kommunfullmäktige godkände att Moraparken AB tillsammans med Vasaloppet bildade bolaget Frozen Track AB med uppgift att bygga och driva ett sex kilometer långt frysspår från Prästholmen upp till Hemusterrängen. Spåret skulle garantera skidåkning sex månader om året i Mora. Men inte utan kostnad.

Projektet beräknas kräva en investering på 21 miljoner kronor, varav externa företag ska gå in med 15-16 miljoner kronor. Från Nutek ansöks om ett stöd med drygt 5 miljoner kronor.

Det var i korta drag förutsättningarna. Ett första bakslag kom någon månad senare, då bolagets vd och projektledare, Mats Budh, hoppade av. Sedan dess har styrelsen, med ordförande Jan Lund i spetsen, drivit projektet, gjort upphandling och jagat en ny vd.

I styrelsen sitter även Moraparkens chef Hans-Olof Bogren, dess ordförande Tomas Lind samt från Vasaloppet Mats Rylander och Mats Skålander. Styrelsen plus suppleanterna Rolf Hammar och Johan Eriksson träffar idag, fredag, kommunalrådet Peter Helander, c, för att diskutera projektets vara eller inte vara.

Jan Lund tycker att det är ett alltför drastiskt konstaterande att projektet kan äventyras, däremot kan det i värsta fall bli så att man tvingas vänta ett år till.

- Det gäller att komma igång så fort som möjligt för att inte arbetena ska störa campinggästerna, då den säsongen kommer igång. Tidsaspekten gäller naturligtvis även för att spåret ska vara klart och åkbart till oktober som det sagts.

Jan Lund vill inte uttala sig om det satsats några pengar från externt håll i projektet. Istället säger han att man måste ha något att visa upp för att få stora och små sponsorer att gå med i projektet.

Det här kan tolkas som att projektansvariga vill ha med kommunen som ekonomisk garant i någon form för att frysspåret ska kunna fullbordas. Kanske i likhet med Mora IK som snabbt måste forma ishallen till elitseriestatus för några år sedan.

Vad det handlar om kommer att besvaras på fredagen, lovar Jan Lund och han tillägger att det även är hög tid att tillsätta vd och anta entreprenör.

Tidningen sökte förgäves Peter Helander på torsdagen. Kommunalrådskollegan Bengt-Åke Rehn, s, är också kallad till fredagens möte, men säger att han är förhindrad att vara med.

- Vad det kommer att ges för information känner jag inte till, men projektet som sådant gillar jag. En av Moras marknadsmässiga fördelar är möjligheterna till skidåkning och då är det här ett angeläget tillskott. Det förutsätter dock att Vasaloppet är med, säger Rehn.

Det prospekt Frozen Track tagit fram berättar att man inte är ensamma om ett frysspår. Det finns både i Sverige och i grannländerna. Däremot blir man unika genom kopplingen till Vasaloppet. Det ger satsningen i Mora en svårslagen tyngd bland elit och motionärer, heter det.

Mer läsning

Annons