Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik Malm (L) besökte Mora och diskuterade integration

Riksdagsman Fredrik Malm besökte Mora efter en inbjudan av de lokala Liberalerna.

Annons

Besöket började med ett studiebesök på Morakniv.

Gott företagande är grunden för vår välfärd och Liberalerna i Mora tycker det är viktigt att våra riksdagsmän får se att det finns framsynta och framgångsrika företag långt utanför storstäderna.

Morakniv är dessutom ett företag som konkret har visat hur man kan höja sin kapacitet genom att ge människor en ärlig chans. Man satsade på en asylsökande som har mångdubblat omsättningen i mellanöstern och fortsätter med utvecklande insatser i företaget.

Kvällens seminarieledare Fredrik Malm håller i flaggan, därefter Hanna Romlin, kassör Liberalerna Mora, Jörgen Öhrström ordf. Mora och Martina Elfström, ordf. i Malung.

Men tyvärr finns det en del byråkratiska hinder som måste lösas, exempelvis hur hanterar man löneutbetalningar när det är nästan omöjligt att skaffa ett bankkonto utan personnummer? Det blev en bra illustration till Fredriks genomgång av liberalernas integrationspolitiska program under kvällen på Moraparken.

Fredrik poängterade möjligheten till arbete som en viktig väg till integration och uppehöll sig kring de lokala förutsättningar man kan se.

Med mycket fakta kring arbetsmarknaden i Sverige och den tudelning som finns mellan inrikes- och utrikesfödda kan man vänta stora svårigheter framöver om man inte ser risken i att parallella samhällen växer fram.

Fredrik Malm besökte Morakniv.

Efter tio år i Sverige är fortfarande bara 50 procent av invandrade kvinnor i jobb jämfört med svenska kvinnor där 79 % i arbetsför ålder arbetar. Även bland männen är skillnaderna alldeles för stora för att vi skall slå oss till ro och förvänta oss att “det löser sig”.

Liberalerna har i det integrationspolitiska programmet där Fredrik har varit huvudsekreterare flera förslag kring mindre byråkrati och lättare ingångar till arbetsmarknaden parat med förslag på tydligare uppföljning av insatser. Språkundervisning är en viktig del då det utan kunskaper i Svenska är det svårt att etablera sig på en svensk arbetsmarknad.

Liberalerna följer upp dagen och kvällens seminarium med en studiecirkel (3X2 timmar) i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Med utgångspunkt i det integrationspolitiska programmet diskuterar man vidare kring vad som kan göras lokalt för en bättre integration och man behöver naturligtvis inte vara medlem för att vara med.

Mer läsning

Annons