Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortum hjälper inte vattenlösa

/
  • Båtplats. Dagny och Folke på sin brygga i Vanån. Bakom Folke brukar båten ligga och guppa. Nu är båtplatsen torr som en öken.
  • Torrlagt. Här är brunnen som sinat och Folke pekar på Kronblom som agerar regnmätare och inte heller ger någon hjälp att fylla vattenmagasinen.

Annons

Brunnen har sinat en gång tidigare. Det var i samband med kraftverksbygget i Johannisholm för fyra år sedan. Då körde Fortum ut vatten till de drabbade, men den här gången blev det nobben när Dagny kontaktade kraftjätten.

Peter Altzar, områdesansvarig vid Fortum, säger till tidningen att både Fortum och Dalälvens Vattenregleringsföretag (DVF) följer vattendomens intentioner.

- Att tillrinningen i Venjanssjön är så låg för närvarande kan varken vi eller DVF lastas för, menar han.

Dagny är 85 år och Folke 80. Båda har krämpor och är i starkt behov av att toalett och maskiner i hemmet fungerar.

- Vi sköter oss själva och kostar inte kommunen ett öre i omsorg, men så här kan vi inte ha det, säger Dagny som på tisdagen tvingats åka till Landbobyn och låna byns tvättstuga för att tvätta.

Har då Mora kommun skyldighet att bistå makarna Eriksson i Brintbodarna ?

- Det finns ingenting i socialtjänstlagen som säger att kommunen har något ansvar att rycka in i ett sådant här fall, säger Bernt Persson, s, ordförande i socialnämnden.

- Personligen tycker jag att Fortum borde ha ett ansvar att hjälpa till. Jag tycker synd om människor som hamnar i den här situationen, är hans kommentar.

Kommunalrådet Bengt-Åke Rehn, s, säger att han inte känner till om det finns några möjligheter att kommunen kan hjälpa makarna Eriksson.

- Jag ska kolla upp det, lovar han.

Mer läsning

Annons