Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreslår ny vägsträckning

/
  • Förslaget bygger på att en ny väg till Mora-Noret byggs cirka 150 meter från järnvägsövergången i Färnäs.  Foto: Birger Nylén

Annons

Han betonar att det finns flera Nusnäsbor och Färnäsbor som står bakom förslaget.

Nu går vägen genom Färnäs by. I förslaget konstateras att den är kurvig och trång och dessutom fungerar som skolväg till Färnäs skola.

I medborgarförslaget anges att trafiken ständigt ökar längs sträckan. "Alla i Nusnäs måste till Noret för att handla". Ett stort antal turistbussar ska till och från hästtillverkningen i Nusnäs. Det är svårt vid möten mellan större fordon. "Cykelåkande skolungdomar är alltid utsatta för risker i den nuvarande trafiksituationen".

Om en ny väg anläggs i linje med kraftledningsgatan kan skolvägen, enligt förslaget, bli säkrare. Det blir bättre miljö, mindre buller, utsläpp och större säkerhet för Färnäsborna. Körsträckan blir en kilometer kortare och utsläppen mindre.

Det blir, enligt förslaget, kortare utryckningstider för räddningstjänst och hemtjänst och en stor besparing för kommuninvånare och turister. Bland annat räknar förslagsställaren med att en ny väg kommer att spara 43 800 liter bensin.

Mer läsning

Annons