Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler skräckexempel ur brandskyddssynpunkt

/
  • Dimspik. Pär Kjellin med röret som kan slås in genom ett tak och via dimbildning begränsa spridningen av en brand.
  • Skräckexempel. Enligt räddningschefen Pär Kjellin är risken stor att en eventuell brand i Lisselby skulle sprida sig på ett omfattande sätt.

Annons

Endast tack vare en tidig insats av ägaren till den brandhärjade loppmarknaden, och butiksgrannarna, kunde en större eldsvåda undvikas. Det handlade om minuter.

- Utan brandvarnare hade det varit kört, i så fall hade vi fått inrikta oss på att skydda kringliggande byggnader, i första hand pizzerian vägg i vägg, konstaterar Pär Kjellin.Räddningstjänsten förfogar över så kallade dimspikar med en halv meters längd som slås genom taket och via vattenbesprutning skapar en dimma avsedd att bilda "brandvägg".

- Det hade kunnat rädda pizzerian, om branden blivit värre. Men byggnaden där branden började hade vi absolut inte klarat.

För byggnader likt dem i det aktuella kvarteret har räddningstjänsten ingen särskild insatsplan.

- Både fastighetsägaren och den som har verksamhet i en lokal ansvarar för brandskyddet. En del fastighetsägare ska lämna in en skriftlig redogörelse över sitt brandskydd. Det handlar om cirka 150 objekt, berättar Pär Kjellin.

Enligt Pär Kjellin finns det fler "skräckexempel" ur brandskyddssynpunkt.

- Lisselby, med den täta bebyggelsen, har stor risk när det gäller spridningen av en eventuell brand. Gågatan är ett annat när det gäller spridningsrisk. Beträffande gågatan ska vi göra en insatsplan nu i sommar. Vi som tänker på sånt här ser att spridningsrisken är stor längs gågatan, säger Pär Kjellin.

Mer läsning

Annons