Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärde isbadet för Alf

Annons

- Jag sjönk ned till knäna i vatten innan jag kunde hoppa ur traktorn, berättar Alf Björkman.

Traktorn hänger kvar på iskanten.

Enligt Alf Björkman är det cirka fyra meter djupt på platsen.

- Förhoppningsvis ska vi kunna bärga traktor. Det hade blivit betydligt mer komplicerat, ifall den sjunkit helt genom isen. Vi har tagit kontakt med John Festin, som drog upp traktorn när den sjönk till botten på Orsasjön för lite drygt tre år sedan.

I kvällsmörkret, i mitten av januari 2004, lyckades chauffören Alf Björkman hoppa ut från traktorn innan den sjönk genom en spricka i isen. Då fick han ta sig gående sex kilometer till land i blöta kläder, i totalt mörker med obrukbar mobil och i sträng kyla.

I lördagens dagsljus hade Alf med sig kollegan Björn Hagelby, som följeslagare i en bil precis bakom traktorn.

- Vi hade kört med traktorn i samma område kvällen innan. Dessutom hade vi provborrat vid flera tillfällen tidigare under veckan och konstaterat att isen blev succesivt tjockare dag för dag.

Alf Björkman uppger att områdets frilagts från snö med en mindre maskin tidigare under förra veckan för att öka på tillfrysningen.

- Det var en råk som uppstått vid snökanten till den upplogade banan under isen, som orsakade olyckan i lördags.

Traktorn gick igenom isen på en plats två kilometer från Kråkberg och en kilometer från Vattnäs.

- Jag hann bli blöt upp till knäna innan jag hoppade ur traktorn.

Traktorn fastnade turligt nog i iskanten och blev hängande en bit ned i vattnet. Björn Hagelby, som också arbetar hårt med isprepareringen inför den stora skrinnarlördagen den 17 februari, kunde köra hem Alf Björkman efter tillbudet.

Under söndagen var Alf och Björn ute tillsammans med Göran Nordin på olycksplatsen. Trion bearbetade platsen inför bärgningen som sker under veckan. De har förstärkt isen kring hålet.

- Vi drog upp vatten på isen och trampade ihop vattnet med snö på ytan som gör att isen blir mera hållbar, säger Björn Hagelby.

Två gånger till under 2005 har Alf kört igenom isen. Ena gången var vid Evertsbergssjöarna, nära land, när Alf hjälpte Vasaloppet med snöläggning. En kort tid därefter vid Saxviken.

- Jag kände mig olustig efter senaste tillbudet i lördags. Men nu känns allt normalt igen. Vårt fokus är inriktad till tävlingen på lördag. Därför är det angeläget att få fram en ersättningstraktor och hyvel.

- Troligen måste företaget Öhréns Mekaniska i Mora tillverka en ny hyvel, säger Alf Björkman.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons