Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre men större kärl ska klara återvinningen

/
  • Större kärl. Återvinningsstationerna i Mora får större insamlingskärl för tidningar och pappförpackningar, berättar Mia Steinback och tillägger att fti står fast vid beslutet att dra instationerna i Bergkarlås och Oxberg.

Annons

- När det gäller tidningar rymmer de nya behållarna 44 procent mer än de gamla, en ökning från 5 till 7,2 kubikmeter. De nya behållarna för pappersförpackningar kommer att rymma 8 kubikmeter, jämfört med 7,2 för de gamla, berättar Mia Steinbach, regionsansvarig vid fti.

Hon menar att genom utbytet till större behållare minskas risken för nedskräpning på grund av överfulla behållare.

Willys i Mora-Noret har sagt upp avtalet med fti genom att företaget inte vill ha stationen på sitt område längre. Nu kommer den stationen att flyttas ganska omgående av en annan orsak. Det beror på att E:on ska utföra arbeten bland annat på den här platsen.

- Vi flyttar stationen till en plats vid Skålmyrsvägen, mellan Mio och Dalafrakt, där den kommer att stå ett par månader i avvaktan på att vi hittar en ny permanent lösning.

Enligt Mia Steinbach har det varit lugnt med klagomål från Mora under den senaste tiden, vilket hon tar som en intäkt för att det fungerat relativt bra vid återvinningsstationerna här.

Den 15 maj kommer fti att möta Mora kommuns representanter för att diskutera återvinningsstationerna och dess funktion. Oxbergsborna vill ha sin station kvar och i det har de fullt stöd från ansvariga vid kommunen.

- Vi får väl se vad den diskussionen kan utmynna i. Vår uppfattning är klar, att stationen i Oxberg ska dras in. De boende i Oxberg har möjlighet att ordna så kallad fastighetsnära insamling. Det betyder att de själva träffar avtal med en entreprenör som hämtar det insamlade godset och byborna får betalt för det de lämnat.

Blir inte det en kostnad för Oxbergsborna i slutändan ?

- Det kan jag inte svara på, säger Mia Steinbach.

Mer läsning

Annons