Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för stöld av smycken och kontanter

En 30-årig man och en 20-årig kvinna har av Mora tingsrätt dömts till fängelsestraff respektive dagsböter. Mannen fälldes att i samförstånd med kvinnan olovligen tagit smycket samt kontanter till ett sammanlagt värde av cirka 61 000 kronor.

Annons
Fängelsedom för man som stal smycken och pengar och dagsböter för den kvinna som fälldes för häleri.Foto: Anders Wiklund / TT /

Detta ska ha inträffat någon gång mellan 3 juli och 14 juli 2016 på en adress i Mora, samtidigt som kvinnan som bodde i lägenheten var bortrest. Gärningen begicks med uppsåt.

Mannen ska även den 5 juli 2016, på Dala Guldsmide i Rättvik, ha stulit smycken och kontanter till ett värde av 10 000 kronor.

Kvinnan ska sedan ha hjälpt till att sälja stöldgodset.

Tingsrätten gjorde bedömningen att den bestulna kvinnans uppgifter var trovärda.

Genom den samlade bevisningen är det ställt utom rimligt tvivel att mannen stal smycken och kontanter hemma hos kvinnan. Han ska därmed dömas för stöld.

Genom 20-åriga kvinnans erkännande och utredningen i övrigt är det styrkt att hon hjälpte mannen att sälja fyra smycken som hon visste var stulna. Hon ska därmed dömas för häleri i enlighet med gärningsbeskrivningen.

Mannen, som tidigare dömts för brott med ett straffvärde på tre månader, fick nu två månaders fängelse för stöld.

Kvinnan, som aldrig tidigare dömts för brott, får villkorlig dom och 50 dagsböter á 50 kronor, totalt 2 500 kronor.

Båda ska även betala skadestånd.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons