Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eon satsar 60 miljoner i Mora: "Det här är drömläget för oss"

– Vi satsar 60 miljoner kronor på den här anläggningen. Vi vill växa med Mora på ett hållbart sätt, säger Erik Gynt, chef Svealand.
Anläggningen han pratar om är en ny produktionsanläggning för fjärrvärme.

Annons

De som har passerat Postnords lokaler i Noret de senaste månaderna har troligtvis sett bygget av den nya produktionsanläggningen för fjärrvärme.

Det är Eon, som producerar och levererar energi, som valt att expandera i Mora. Anläggningen är döpt till Heden efter det närliggande industriområdet och kommer att elda 100 procent förnybara bränslen och kostade 60 miljoner kronor att bygga.

– För tre år sedan var den första planen att bygga en till panna vid Vattumyren i Utmeland. Det förändrades när vi märkte att Mora expanderar här på Noretsidan. Därför var det strategiskt bra att bygga här. Det finns stora fördelar med att producera på två sidor av nätet. Vi är nu inte lika sårbara, säger Jesper Klangebo, produktionschef.

Jesper Klangebo är produktionschef på Eon och har från denna dator uppsikt över hela systemet i Mora.

Erik Gynt, chef Svealand, berättade om den nya anläggning.

Tillsammans med avfallseldande Utmelandsverket och överskottsvärme som tillvaratas från Siljanssågen utgör den nya anläggningen basen i Eons fjärrvärmeproduktion.

Genom anläggningen kommer man att kunna skapa utrymme för tillväxt av hållbar fjärrvärme till nya områden som det i norra Noret.

Vi har nära till stora vägar, nära till Siljanssågen och nära till skogarna i Orsa där vi får fallande bränsle. Det känns jättepositivt. Det här är en state of the art-anläggning. Det här är anläggningen jag har drömt om och jag är stolt över den.

– Det här var drömläget för oss, säger Erik Gynt, och Jesper tar vid:

– Vi har nära till stora vägar, nära till Siljanssågen och nära till skogarna i Orsa där vi får fallande bränsle. Det känns jättepositivt. Det här är en state of the art-anläggning. Det här är anläggningen jag har drömt om och jag är stolt över den.

Jesper Klangebo berättar om anläggningen för kommunalråd Anna Hed som kom på besök.

Jesper Klangebo, Erik Gynt och Anna Hed utanför den nya fjärrvärmeanläggningen.

Avståndet till Siljanssågen är viktigt då mycket av bränslet som eldas i pannan kommer från den lokala skogsindustrin. Även om bränslet må vara fuktigt när det kommer från sågverken kan denna nya anläggning börja elda fastän fukthalten ligger på 55 procent, berättar Jesper Klangebo.

– Mycket av vårt tänk är kopplat till miljö, klimat och hållbar utveckling, säger Erik Gynt.

Det började röka från skorstenarna redan vecka 40 men man planerar att inviga anläggningen först den kommande våren för allmänheten.

– Den kommande vintern ska vi integrera den här anläggningen. Det kommer nog ta en säsong för att få till en bra optimering, avslutar Erik Gynt.

Fakta HVC Heden

Produktionskapacitet: ca 25 GWh per årPanna: Biobränsleeldad panna från AKJ Energiteknik ABEffekt: 6 MW + 2 MW som utvinns genom rökgakondenseringBränsle: Biobränsle, främst bark och flis. Merparten av bränslet köps från Siljan TimberInvestering: Cirka 60 miljonerÖvrig: HVC Heden knyts samman med Eons övriga distributionsnät genom en 1,9 km lång distributionsledning

Fakta fjärrvärmen i Mora

Årsleverans: Cirka 120 GWh ett normalårAntal kunder: ca 550 privatkunder, ca 500 företagskunderÖvrigt: Mora är en expansiv stad med starka tillväxtområden i framför allt de östra delarna. Mora kommun har högt ställda miljömål och en vilja att växa hållbart. Fjärrvärme är därmed en attraktiv uppvärmningsform och tillväxten är cirka 1,5 GWh per år

Mer läsning

Annons