Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma bekransar i Vasastafetten

/
  • Nyförvärv. Årets kranskulla i Vasastafetten är Emma Nilsson, 21, från Venjan.  Foto: Karolina Lundgren

Annons

Hon var kanske tvärtom många andra kranskullor, inte helt säker på att hon ville bli det. Anledningen var att hon för femte året anmält sig i Vasastafetten. I och med att hon ska springa den 14 kilometer långa sträckan, var det inte lätt att hitta en ersättare. Men det ordnade sig. Eftersom hennes distans, Smågan - Mångsbodarna ligger som andra sträcka i loppet, hinner hon både tävla och kora vinnarna.

- Jag insåg att det är en chans man bara får en gång i livet, så det känns jättekul och ärofullt, säger en glad blivande kranskulla.

Men lite nervös är hon allt inför dagen. Inte för att tävla, men för kranskullans uppdrag.

- Det värsta som skulle kunna hända är att jag skadar mig under loppet och inte kan springa med vinnarna i målet, säger Emma.

Emma har alltid idrottat mycket och började som tioåring med gångsport.

- Gång var ganska stort i Venjan då och eftersom mina systrar höll på med det, blev det naturligt att börja, säger Emma.

I gångsport har hon vunnit en landskamp i Lettland och tagit åtta SM-guld på olika distanser. Fyra SM-silver, ett NM-silver (Nordiskt Mästerskap) och två NM-brons har hon också hunnit med. Men sedan i höstas ligger tävlandet i gångsport på is.

Emma har även åkt mycket längdskidor, om än hon aldrig satsade riktigt på det. Men Tjejvasan har hon åkt de senaste fyra åren och ett par gånger har hon hamnat bland de 100 första. Just nu spelar hon fotboll i ett division-fem-lag. Samtidigt försöker hon att underhålla träningen i gångsport, fast på en ytterst låg nivå.

Sen ett år tillbaka bor Emma Nilsson i Örebro tillsammans med pojkvännen. Där läser hon till lärare och har tre och ett halvt år kvar.

- Jag ska bli gymnastiklärare och lärare i ett ämne till som jag inte bestämt än, kanske religion, säger Emma som trivs i Örebro.

I sommar bor Emma Nilsson hos sina föräldrar i Venjan. Där sommarjobbar hon med skogsröjning och lagar mat på ett äldreboende.

Helst skulle Emma vilja lägga kransen om sin pojkvän Freddy Roos som springer sista sträckan i hennes eget lag. I herrklassen hoppas hon på att klasskompisen Patrik Persson tar hem segern.

- Patrik har varit i täten flera år i rad. Det skulle vara kul om just jag fick dela ut pris till honom, säger Emma Nilsson.

Fakta: Kranskulla 2007

  • Namn: Emma Nilsson
  • Ålder: 21
  • Från: Venjan
  • Bosatt: Örebro
  • Yrke: Studerar till lärare
  • Pojkvän: Ja
  • Tävlar i Vasastafetten med släktlaget: Team Wigg

Mer läsning

Annons