Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elevutbyte på Mora gymnasium

I 20 år har utbytet mellan svenska och tyska elever pågått.
Eleverna från Mora har visat eleverna från Bad Sooden Allendorf vintersport, kultur och svenkt natur.
–Det är ett spännade äventyr. Vi kommer tillbaka, sa eleverna.
I april åker eleverna från Mora gymnasium till Bad Sooden Allendorf.

Annons

Redan i april åker eleverna i årskurs två på Mora gymnasium till Bad Sooden Allendorf, i den centrala den av Tyskland. Elever går på naturvetarprogrammet, ekonomiprogrammet och samhällsvetarprogrammet. De läser tyska på nivå fyra och det känns redan mer naturligt att pratat tyska sedan kompisarna från Bad Sooden Allendorf kommit till Mora.

– Tyska ligger ganska nära svenska, men många liknande ord. Det känns som om allt plugg lönar sig nu, sa Oliver Angelsiöö.

–Det är ganska många tyskar här och det är fint att kunna kommunicera med dem och vi hoppas att efter vårt besök i Tyskland ska tyskan kännas ännu bättre, sa eleverna från Mora.

Eleverna trivs och har kul tillsammans. De bor hemma hos varandra och under veckan har eleverna sett Mora IK spela hockey, de har besökt Zorngården och Zornmuséet, åkt skidor mellan Eldris och Hemus, tittat på dalahästtillverkningen i Nusnäs, åkt långfärdsskridskor och besökt Falu gruva. De har även varit tillsammans på kvällarna och umgåtts i sina familjer.

När eleverna från Mora kommer till Bad Sooden Allendorf kommer de att få vara med om liknande aktiviteter.

– Det är som en Astrid Lindgren värld. Att åka skidor är kul. Allt är annorlunda, vädret, husen och älgkött är så gott. Vi vill komma tillbaka, många gånger, sa Johanna Platner och Hoang-Nhung Pham.

– Eleverna här i Sverige är mer fria än vad vi är. Vi trivs tillsammans. Det känns bra alla är snälla och trevliga mot oss, sa eleverna och lärarna från Tyskland.

Åsa Öhrström, lärare på Mora gymnasium är glad överutbytet och påpekar hur värdefullt det är ur många olika aspekter.

– Vi utvecklar språkkunskaper och förståelse för landet , vi får lära känna en annan kultur och leva i en familjesituation vi inte är vana vid. Dessutom studerar vi ländernas historia och när vi kommer till Bad Sooden Allendorf brukar vi bland annat besöka koncentrationslägret i Buchenwald och besöka författaren Goethes hemstad i Weimar. Programmen varierar från gång till gång, men är alltid lika meningsfulla, säger Åsa Öhrström.

De tyska och svenska eleverna. Från vänster, Karin Heider, Oliver Angelsiöö, Johanna Platner, Anna Herbert, Hoang-Nhung Pham,  Carolina Olsson, Tilda Jacobsson, Julia Fricke,  Lillan Geißer, Gina Steinfeld, Malou Sjöberg, Ira Kienzl, Marit van Zonneveld, Fabian Köler, Robin Palm, Inga Löser,  Åsa Öhrström och Peter Dimmer.

Mer läsning

Annons