Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever i Färnäs presterade i bildtävling: "Jättekul"

Har du sett de nya sopbilarna och undrar varifrån bilderna längs deras sidor kommer ifrån? Konstverken är lokalproducerade och kommer från elever i Färnäs.

Annons

Elever från den här klassen i Färnäs har förgyllt de nya sopbilarna.

Elever i årskurs fyra i Mora, Orsa och Älvdalen har fått delta i en bildtävling.

Vinnarna i denna tävling fick sedan äran att få sina bilder klistrade på de nya sopbilarna som nu har tagits i drift. Detta efter att Allmiljö AB, ett företag från Västerbotten, tagit över insamlingen av hushållsavfall.

Entreprenörsbytet innebar också att Nodava, som ansvarar för återvinning i kommunerna, numera har tillgång till långsidorna på de nya vita sopbilarna för egna budskap.

Emeli Persson, Hanna Olsson, Linnea Hermansson och Maia Mattsson ligger bakom ett av de vinnande bidragen. Därpå är det Albin Larsson som gjort ett. Sist så ser man Emelie Eriksson och Alice Gunnerås. Saknas på bild gör Elias Tysk som jobbade med Albin samt Rebecka Back som målade med Emelie och Alice.

Därför ville man låta elever i de tre kommunerna få chansen att förädla sopbilarna. Efter att den första sopbilen fått sin dekal monterad åkte man till skolan för att träffa den vinnande klassen och meddela att de vunnit.

De behövde dock inte resa till många skolor - trots att bidragen var anonyma kom samtliga tre vinnare från Färnäs skola.

– Vi har satt upp bildförslagen på våra väggar. Ingen visste varifrån förslagen kom. Det är en ren tillfällighet att alla tre kommer från Färnäs. Jag antar att de har en duktig bildlärare, säger Jenny Back, informatör på Nodava.

Jenny Back, informatör på Nodava, informerade klassen om att de har vunnit.

Samtliga klasser som deltog fick en slant i klasskassan och den vinnande klassen fick en något större slant.

Albin Larsson, tillsammans med Elias Tysk, hade gjort ett av de vinnande bidragen:

– Först skissade vi en jord på en papper. Jag hade en tanke om att ha en regnbåge kring jorden. Elias ville att den skulle vara jäms med klotet. Sloganen kom jag på: sortera varje dag, så mår jorden bra.

Och hur känns det att ha vunnit?

– Det känns jättebra. Jättekul, säger och avslutar Albin.

Mer läsning

Annons