Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever från Mora besökte utdelningen av Nobels fredspris

Elever vid Mora Gymnasium, Samhällsprogrammet, har varit på studieresa till Oslo i samband med utdelningen av Nobels fredspris den 10 december.

Annons

Eleverna i Samhällsprogrammets klasser SA17 a och Sa17b har just kommit hem från studieresa till Oslo i samband med utdelningen av Nobels fredspris.

Klasserna blev inviterade av det norska Nobelinstitutet till att närvara vid Al Jazeeras direktsända intervju av fredspristagarna ICON i Rådhushallen i Oslo, direkt efter själva prisutdelningen.

Eleverna från Mora besökte Oslo.

På måndagen deltog Moraeleverna i Nobel Peace Prize Forum i den anrika aulan i Oslo Universitet, där temat var urfolkens rättigheter och där tidigare fredspristagare Rigoberta Menchu var huvudtalare.

Vidare besöktes HL-centret på Bygdöy som bedriver historisk forskning om förintelsen i Norge under den tyska ockupationen 1940-45, folkmord och förföljelser av minoritetsfolk genom historien.

Eleverna har de sista veckorna arbetat med teman kopplade till detta i både samhällskunskap, historia och svenska och upptakten till resan inleddes med filmen Kungens val (Kongens Nei) som handlar om de dramatiska dagarna i april 1940 då Norge ockuperades av Nazityskland.

Några av miljöerna från filmen fick de tillfälle att bekanta sig med under måndagsmorgonens stadsvandring och under seminariet kunde de även träna på språkkunskaperna då Rigoberta Menchu höll sitt anförande på spanska.

Klasserna och medföljande lärare Anna Estéen, Lotta Smedborn, Per Svälas, Elisabeth Tornell och Lina Wikström kamperade på vandrarhem.

Mer läsning

Annons