Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter 40 år på jobbet– nu får brevbäraren sparken: "Det är skamvarning"

Tommy Hinders blev uppsagd från jobbet efter 40 år. Orsaken är att han inte har rätt kompetens.
Han har inget körkort eftersom Tommy har epilepsi.
– Detta är skamvarning. Att Postnord behandlar en trotjänare på detta sätt upprör hela personalstyrkan i Mora, säger Ola Brossberg, ombudsman på fackförbundet Seko Dalarna.

Annons

Tommy Hinders har jobbar som brevbärare i 40 år. Han har epilepsi, men det har inte påverkat hans arbetsförmåga nämnvärt. Under ett antal år hade han också körkort. Han har cyklat och delat ut post, men Postnord har tagit bort cyklarna i Mora.

Tommys fackliga företrädare inom Seko Dalarna har kommunicerat med Postnord i ett och ett halvt år för att försöka lösa situationen.

– Postnord bör ta sitt förnuft till fånga och skaffa elcyklar. Tommy har hittills jobbat inne med sortering, eftersändningar, uppgifter, som brevbärarna skulle göra efter sina turer. Han gör ett viktigt jobb, som behövs. Om inte Tommy fortsätter göra jobbet kommer brevbärarna att få göra det.

– I Mora är övertiden just nu totalt över 900 timmar. Brevbärarna får jobba ännu mer övertid och mertid om Tommy inte får fortsätta göra sitt jobb, säger Ola Brossberg.

Läs också: Brevbärare i brottningsmatch – "vann" tillbaka nycklarna till postbilen

Ombudsman på Seko Ola Brossberg och brevbäraren Tommy Hinders.

Läs också: Morakyrka utsatt för stöld: "Tråkigt när gåvor från allmänheten går förlorade"

Seco kommer att överklaga uppsägningen och fackförbundet kommer att arbeta vidare på central nivå.

– Jag vill inte föregripa utredningen, men rent teoretiskt kan fallet gå vidare till Arbetsdomstolen.

– Jag vill fortsätta jobba och eftersom jag är 58 år och kan gå i pension vid 60 har jag bara två år kvar. Jag kommer att kämpa vidare, säger Tommy.

Joakim Persson är distriktområdeschef för Postnord i Dalarna, men han vill inte kommentera enskilda medarbetares situation i media, men säger att hela verksamheten måste stramas åt och att företaget letar efter nya effektiva lösningar.

– Vi vill undvika att slita på våra medarbetare och därför har vi fordon, som kräver körkort i Mora. Vi erbjuder två olika omställningspaket, som innebär aktiv hjälp att fortsätta arbetslivet, i det här fallet dock inte i vår produktionsenhet, säger Joakim Persson.

–Postnord saknar hjärta. Det råder mycket upprörd stämning på Tommys arbetsplats. Som ombudsman har jag varit med om mycket, men det här är bland de värsta fallen jag upplevt, säger Ola Brossberg.

Läs även: Tiotusentals försändelser hanteras här varje dag

Mer nyheter från Mora

Mer läsning