Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter 14 år av galenskap – Midvinterblot fortsätter att imponera

I kväll är det premiär för Midvinterblot. DT besökte genrepet och fick i sminkrummet prata med ensemblen strax innan det var dags för den fjortonde upplagan av showen. Där berättade de vad som ligger bakom framgångarna.

Annons

Sedan starten år 2003 har showen Midvinterblot dragit tusentals och åter tusentals människor till Gesunda och Tomteland.

Genom åren har man i musikalen fått följa vikingen Nökve Galte, spelad av Roger Zakrisson, och alla hans upptåg.

Denna gång blir det en favorit i repris på fjolårets story som går under namnet Drakens år.

Maria Nilsson, som ligger bakom kostymerna och scenografin, tar ut svängarna i första låten.

Öppningsnumret av hela showen.

Camilla Collett ligger bakom konceptet och är också producent.

– Nu börjar det hela i orienten där Nökve och hans morfar lever livets glada dagar. Han har gjort en riktigt lång resa från Klitten och försöker nu ta sig hem till Älvdalen. Däremellan händer en hel del, berättar Katarina Sakrisson, skådespelare och manusförfattare.

Det är nog ingen som besöker Midvinterblot och förväntar sig en berättelse av Lars Norén och svenskt svårmod – snarare den raka motsatsen.

De många trogna fansen vet att storyn mest fungerar som en ursäkt för allehanda sketcher och sångnummer. Manuset är dock välskrivet, genomarbetat och finurligt.

Maria Nilsson och Camilla Colett i mitten omgiven av dansarna Mikaela Friström och Lina Ek.

Det dröjde knappa tio minuter innan det var slagsmål på scenen. Här tar Maria upp kampen.

Även roller som mest sveper förbi har imponerande utstyrslar.

Oavsett vad man tycker om buskis och fräckisar präglas showen av en säregen finess. Man behöver aldrig sträcka sig efter en öl (eller vad man nu dricker) för att lyckas svälja något som framförs på scenen.

Det hela är teatraliskt med mycket komik och musik. Jag tror vi skiljer oss från många andra shower på den punkten. Det är mycket skratt. Dessutom är vi måna om att det ska se läckert ut på scenen.

– Det hela är teatraliskt med mycket komik och musik. Jag tror vi skiljer oss från många andra shower på den punkten. Det är mycket skratt. Dessutom är vi måna om att det ska se läckert ut på scenen. Både vad gäller kostymerna och hur vi för oss. Lika viktig är musiken som är arrangerad för våra fyra stämmor, berättar Maria Nilsson, kostym och scenografi.

Nökve Galte, spelad av Roger Zakrisson, äntrar scenen.

Finurliga färgsprakande dräkter präglade hela showen.

Och det dröjde inte länge förrän Nökve lyckats spela bort sin morfar i hasardspel.

Musiken består av kända pop- och rockdängor troligtvis utvalda för att uppmana till så mycket allsång som möjligt.

Låtarna infogas i handlingen på naturligt sätt och tillsammans med dansarna Lina Ek och Mikaela Friström blir det ett proffsigt helhetsintryck.

Inte minst tack vare de färgsprakande kostymerna som Maria Nilsson har ritat och Susanne Leek, utanför Gesunda, förverkligar.

Lina Ek driver vanligtvis Danceline men här dansar hon för Midvinterblot.

Det är minst sagt en stor bredd på kostymerna och här går Katarina Sakrisson verkligen in i rollen som en kortväxt morfar (eller moffa).

Den övre delen av den stora salen är också en del av teatershowen.
Vi försökte sluta efter tio år men det gick inte. Det blev ett sådant tjat om en fortsättning. Det låter löjligt men sant.

Samtidigt är ensemblen medvetna om att fjorton år är en lång tid:

– Vi försökte sluta efter tio år men det gick inte. Det blev ett sådant tjat om en fortsättning. Det låter löjligt men sant. Fast det är jättekul att folk är så angelägna, säger Roger Zakrisson.

Likaså är de inte ensamma om att sätta upp dessa genomarbeta julshower längre. Tvärtom finns det ett varierat utbud att välja på denna vinter.

Redan i första halvan av första akten börjar det spåra ur. Man kan inte klaga på att det är lugnt under Midvinterblot.

Maria Nilsson kallar det hela gärna för en musikal och det med rätta, samtliga skådespelare kan nämligen sjunga vilket man ständigt utnyttjar.

Camilla Collett och Roger Zakrisson i början av akt två.

– Moraborna har aldrig varit så lyckligt lottade. De kan gå runt på massvis av shower. Vi har slutat gå på dans men man vill gärna gå på vuxenunderhållning. Det är jättekul, säger Roger Zakrisson.

Midvinterblot är nog i särklass den som kört samma koncept längst.

– Jag vet ingen annan som kört så länge. Det är väldigt speciellt. Det är otroligt. Det är i det allra ödmjukaste jag säger att det känns som det finns förväntningar och en tradition att komma och se Midvinterblot för många, säger Maria Nilsson.

Och i kväll är det premiär för showen på Tomteland. Det är den första av elva föreställningar.

Mer läsning

Annons