Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Tvinga inte Mora BB att uppfylla onödigt höga krav för att få öppna igen

Annons

Behovet av BB och förlossningsavdelning i Mora har varit stort för norra Dalarna ända sedan Mora BB och förlossning stängdes här sommaren 2009.

Historiebeskrivningen om varför den viktiga och så grundläggande förlossningsvården stängdes på länets andra BB, beror på vem man frågar.

Från majoritetspartierna S, V och MP hette och heter det alltjämt att patientsäkerheten inte kunde garanteras. Kristdemokraterna har aldrig delat den bilden. Vi anser i stället att den politiska viljan att behålla Mora BB och förlossning saknats.

Därför välkomnar vi - och ställer oss bakom - att majoriteten nu vill utreda ett öppnande av Mora BB och förlossning. Kristdemokraterna har, som sagt, aldrig givit upp tanken att återfå verksamheten inom förlossningsvården i norra länsdelen, här där vi har så långa avstånd.

Med anledning av detta har Kristdemokraterna presenterat olika konkreta förslag - som exempelvis barnmorskeledd förlossning, att göra om upphandlingen av Mora BB och förlossning, att använda oss av norska förebilder samt av modellen med en-till-en-vård.

Nu föreslås alltså en extern utredning för att se över möjliga lokaler, organisation och personalrekrytering.

Särskilt viktigt är då att barnmorskornas perspektiv finns med, den yrkesgrupp som arbetar mest inom verksamhetsområdet.

Forskning visar på mycket positiva utfall för familjer som erbjuds en-till-en-vård, det vill säga när det finns en närvarande barnmorska per födande kvinna i aktiv fas under förlossningen.

Att kontinuerligt stöd ges av en barnmorska minskar behovet av medicinsk smärtlindring, minskar komplikationer för mor och barn, minskar sekundär förlossningsrädsla och - inte minst - ökar den positiva upplevelse som födandet kan innebära.

Från kristdemokratiskt håll önskar vi verkligen att erfarenhet hämtas från det land som har lägre spädbarnsdödlighet än Sverige, nämligen Norge. Där finns det möjlighet för friska omföderskor att föda geografiskt nära hemmet - utan högspecialiserad vård.

Klokt vore att göra ett studiebesök till närliggande Elverum, i norska grannlänet Hedmark, dit Landstinget Dalarna nu faktiskt skickar vissa dalafamiljer att föda.

I dag har landstinget en helikopter som ökar patientsäkerheten. Om en nyfödd inte mår bra, skulle den kunna få flyga till Uppsala dit riktigt sjuka barn får vård i vår region.

När det gäller ekonomin har inte Mora BB och förlossning lagts ner på grund av bristande resurser. Tyvärr är lokalerna ombyggda till annan verksamhet - något som visar på att landstingsledningen av S, V och MP inte varit intresserade eller trott på ett återöppnande.

Gällande personalförsörjningen så vidareutbildas sjuksköterskor till barnmorskor i Dalarna redan i dag, vilket underlättar framtida rekrytering.

Förlossningsvårdens återöppnade i norra länsdelen har varit aktuellt sedan hösten 2009.

Att landstingsmajoriteten nu kommer med ett förslag på en utredning långt senare, hösten 2017, visar på att behovet av och opinionen för ett återöppnat Mora BB och förlossning snarare stärkts i Norra Dalarna under dessa åtta år.

De krav som landstingsmajoriteten ställer för att Mora BB och förlossning ska återöppna - med till exempel krav på neonatalvård och högspecialiserad vård är medvetet för höga. Allt detta för att slippa öppna Mora BB och förlossning igen. Man borde som sagt i stället se på Norge där man låter friska omföderskor få föda geografiskt nära.

 Kristdemokraterna vill inte bara ha en lägesbeskrivning och förutsättningslös utredning OM Mora BB kan återuppstå. Det vi kommer verka för att utredningen landar i sådana åtgärder att Mora BB och förlossning verkligen öppnas igen.

 Birgitta Sacrédeus, oppositionsråd (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons