Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Nej, Mora kommun ska inte bygga någon arena – men kan hyra lokaler

Artikel 15 av 20
Arenafrågan i Mora
Visa alla artiklar

Annons

Nej, Mora kommun ska inte bygga en multisportarena! Däremot är det kommunens ansvar att möjliggöra alla de stora investeringar vi står inför under de närmaste åren: ombyggnad av genomfarten, ny brandstation, ny högstadieskola, nya äldreboenden, fler bostäder, upprustning av gymnasiet, med mera, med mera.

Men det är också så att både ishall och simhall står inför stora investeringsbehov och att Mora skulle må bra av att få tillgång till en kulturscen för teater, musik och kanske även större evenemang.

Nu finns det eventuellt intressenter som skulle kunna tänka sig att satsa stora belopp på samhällsutveckling i Mora. På bostäder, kanske en skola, äldreboenden, förbättring av infrastruktur med mera. En del i detta ”paket” skulle också vara en arena för idrott, kultur och evenemang – det som i bland kallas multisportarena eftersom både hockeyn, innebandyn, och kanske simningen skulle kunna få en modern arena för hemmamatcher och större publikdragande arrangemang.

Även Vasaloppet skulle givetvis ha stor nytta av en sådan arena och är en förutsättning för att projektet över huvud taget ska kunna komma till stånd.

Att göra det möjligt att bygga en sådan anläggning i Mora betyder inte att Mora kommun ska stå för fiolerna, varken när det gäller investering eller drift. Det kommunen möjligen kommer att bidra med är hyra för verksamhet som kommunen i dag driver i egna anläggningar eller byggnader som då kan hysas in i en ny anläggning.

Vår uppfattning är att kommunen eller våra helägda bolag, så långt som möjligt, ska äga och förvalta kommunens verksamhetslokaler och finansiera nyinvesteringar av egna medel. Samtidigt är vi öppna för att det kan finnas andra lösningar som kan vara gynnsamma för kommunen och skapar tillväxt genom ökad attraktivitet och bostadsbyggande.

Vi Socialdemokrater kommer givetvis att noggrant granska de finansiärer som säger sig vilja satsa på ett så omfattande samhällsprojekt. Det finns ju en del avskräckande exempel.

Men OM något sådant kommer till stånd ska det vara för att det är gynnsamt för såväl kommunens ekonomi som samhällsekonomin i stort, så att kommunen genom detta projekt ska ÖKA möjligheterna att göra satsningar i skola och omsorg, inte minska dem. Allt annat vore att skjuta sig i foten!

 Lennart Sohlberg, oppositionsråd för Socialdemokraterna i Mora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Alla artiklar i
Arenafrågan i Mora
Annons