Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansare åker till EM i Polen

Åtta dansare från M&M Dance Team åker den 13 juni ner till Polen och staden Walbrzych för att på EM i Hiphop visa Europa vilken hög klass dansarna i Mora håller.

Annons

För att bli uttagen till EM måste man dansa i Star eller Championklass i åldersgrupperna barn, junior eller vuxen och man måste vara bland de tio bästa i sin åldersgrupp till skillnad från VM där man måste tillhöra de fem bästa.

Dansarna som är uttagna i från Dance Team är Amanda Stööp, Sara Larsson, Emil Melin, Lova Nylén, Hugo Rowa, Saga Persson Boström-Fors, Nathanael Persson och Liam Lawner. Alla tillhör alltså top 10 i landet i sin klass och stil. Amanda, Sara och Emil är erfarna dansare som har representerat Sverige under ett flertal EM och VM.

Hugo Rowa, Nathanael Persson , Liam Lawner, Emil Melin, Saga Persson Boström-Fors och Lova Nylén. Fattas gör Amanda Stööp och Sara Larsson.

De yngre men meriterade dansarna från M&M Dance Team med internationell erfarenhet är Saga som har dansat på två EM och två VM samt Nathanael som dansat på ett VM medan Lova, Hugo och Liam gör landslagsdebut.

Dansarna från Dance Team kommer att tävla i stilarna Hiphop Solo och Duo samt Electric Boogie även där i Solo och Duo. Några av dansarna kommer också att tävla i Battle junior och vuxna.

Dans som är en bedömningssport är alltid chansartad då man inte vet vad domarna tycker. Det enda man med säkerhet vet innan man går upp på golvet är hastigheten på musiken som mäts i BPM (taktslag per minut) och tiden man har på sig att dansa.

Hugo Rowa, Nathanael Persson , Liam Lawner, Emil Melin, Saga Persson Boström-Fors och Lova Nylén. Fattas gör Amanda Stööp och Sara Larsson.

Musiken spelas i en minut och för att ta sig vidare rond för rond ända fram till finalen ska man sätta takterna och genom sin dans förmedla en känsla som passar till musiken. Man kan kort och gott säga att känslan och musiken styr hur man dansar på golvet.

Detta blir extra viktigt solodanserna som till största delen handlar om improvisation medan de i Duo handlar om att vara synkade i en koreograferad dans.

Efter den 18 juni hoppas man kunna rapportera om fina framgångar för dansarna i M&M Danceteam.

Så tävlar man i Hiphop

Musiken är inte bestämd på förhand och det enda dansarna vet är att den kommer att spelas i en minut och att tempot kommer att vara 108-112 BPM.

Man kan tävla i solo, duo, grupp, formation, battle, Electric boogie och Break dance. Dansarna freestylar/improviserar oftast i alla individuella kategorier, medan man i duo, grupp och formation dansar efter koreografi.

Tävlingen är uppbygd på tre heat: normal, semi och till slut final. Hur många rundor varje kategori har beror på hur många dansare som är anmälda men till finalomgången brukar det oftast bara vara sex dansare kvar.

Mer läsning

Annons