Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Damm var nära att brista – stor insats räddade dammen: "Ser väldigt bra ut"

Artikel 45 av 72
Vårfloden 2018
Visa alla artiklar

Brandkåren larmades på fredagseftermiddagen till Siljansfors i Mora kommun, där en damm var nära att brista. E45 stängdes av i samband med att stenar lades i som fyllnadsmassor.
– Vi har undvikit att dammen ska brista, säger räddningschefen Johan Szymanski.

Annons

Läs också [+]: Dammen kan brista – se brandkårens kamp mot vattenmassorna

Se räddningsledare berätta om läget i tv-klippet:

Larmet kom in klockan 14.27. Enligt de första uppgifterna till SOS Alarm ska det handla om en dammolycka.

Det handlar om en damm som ligger uppströms norr om Siljansfors skogsmuseum som spolats över på grund av det höga vattenflödet.

– Det har börjat äta på ena dammkanten, säger räddningsledare Johan Szymanski.

Enligt honom ska det just nu vara en överhängande risk för att dammen ska brista. Om dammen brister är E45, Siljansfors skogsmuseum och ett vandrarhem i riskzonen.

Brandkåren har stängt av en dammen uppströms för att lätta på trycket och ska också få maskiner till platsen för att lägger ner stenar i vattnet. Man har även begärt ut Mora kommun, som äger dammen, och en entreprenör för att försöka stödfylla dammen.

Uppdatering 17.09: Strax efter klockan 17 rapporterade vårt team på plats att en kolonn med lastmaskiner och schaktmassor, bestående av storsten och tätskikt, hade anlänt till dammen. I samband med detta stängs även E45 av. Prognosen är att vägen ska stängas av under 45 minuter.

Uppdatering 17.35: Arbetet med att fylla på med schaktmassor är i full gång. E45 stängs av, för att lastmaskinen ska kunna åka fram och tillbaka och hämta stenar och tätskikt att dumpa i dammen.

– Det ger bra effekt och det ser bra ut. Vi har stoppat vattnet uppströms och ökat avbördningen nedströms, alltså ökat förmågan för vattnet att rinna nedströms. Vi kommer nog att klara dammen. Jag vågar dock inte säga ännu att faran är över, men inom kort kan vi nog blåsa faran över, säger Johan Szymanski till vårt team på platsen, vid klockan 17.22.

Uppdatering 17.57: Strax före klockan 18.00 öppnades E45 tillfälligt för trafik.

– Det är ju storhelg, så det var fruktansvärt mycket trafik. Vi släppte på trafiken, för att minska köerna, men kommer att stoppa trafiken på nytt om en stund, säger Johan Szymanski.

Hur ser det ut med dammen nu?

– Nu ser det väldigt bra ut. Vi har undvikit att dammen ska brista, säger Johan Szymanski.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Alla artiklar i
Vårfloden 2018