Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carlos från Chile ny Morabo

/
  • Stockholmare. Carolina Sjöberg med lille Edwin och Carlos Silva kom till Mora i söndags men de flyttar nog inte hit på riktigt förrän till hösten.
  • Morabor. Rebecka Farhang, Thomas Karlsson och Eva Mellerot har nyss bosatt sig i Mora.

Annons

- Vasaloppet är ett av Moras viktiga varumärken, förklarade Peter Helander, som började sin berättelse med den stora meteoriten som för 375 miljoner år sedan bildade Siljansringen. Så följde de första bosättarna för 3 000 år sedan, vikingatiden, Gustav Vasa, häxprocesser, arbetsvandringar, moraklockor, industrins framväxt och Moras utveckling till ett stort handelscentrum i norra Dalarna.

Kommunens träff för nyinflyttade lockade ungefär 15 personer som bjöds på fika och information om Mora. Där fanns några läkare som flyttat hit från Tyskland, men mest långväga var 34-årige Carlos Silva som började sin världsresa i Chile då han var liten. Carlos har växt upp i Sverige, bott i Stockholm och Boston i USA. Nu har han fått jobb som exportsäljare på Mora of Sweden.

- Jag hade aldrig tänkt mig att jag skulle bo i Mora.

Carlos började sitt nya jobb i måndags. Han har skaffat sig en lägenhet i Mora men han och sambon, Carolina Sjöberg, 30 år och de två barnen, en dotter på 4 år och sonen, 8 månader, bor kvar i Stockholm än så länge. Carolina som är utbildad industridesigner är mammaledig. De letar efter hus i Mora för att kunna flytta hit till hösten. Nu tog de chansen att få lite mer information om Mora då kommunen bjöd in nyinflyttade.

I februari flyttade Thomas Karlsson och Eva Mellerot från Stockholm till fritidshuset i Åmåsäng.

- Vi har fått möjlighet att ta det lugnt ett tag, berättade Thomas. Han har varit stadsbud i Stockholm och kan tänka sig att hoppa in på lite av varje. Eva som är naturmedicinsk terapeut och tai-chi lärare har eget företag och åker till Stockholm för att jobba där ibland.

- Visst är det en jättestor förändring och jag kan sakna polarna, säger Thomas som berättar att han uppskattar tystnaden här uppe.

Rebecka Farhang kommer också från Stockholm fast hon är återflyttare.

- Jag växte upp i Mora, berättar Rebecka som försvann härifrån för studier. Rebecka blev guldsmed och nu funderar hon på att starta eget. Sedan hon kom tillbaka till Mora i januari har hon jobbat extra på hotell.

Petra Sundell bosatte sig i Mora i december. Hon är sambo med politikern Jan Wiklund. Petra arbetar som datatekniker på högskolan i Falun så hon pendlar varje dag med bil, åtta mil enkel resa.

- Man får vänja sig, säger Petra som tycker att det är jättetrevligt att bo i Mora. Hon och Jan har köpt ett hus i Morkarlby.

Förutom Peter Helander var skolchefen Tord Karlsson, informatören Susanne Gustafsson och Niclas Larsson på näringslivskontoret med på den här informationsträffen.

Fakta: Befolkning i Mora

Förra veckan bodde 20 148 personer i Mora kommun.

I år har 267 personer flyttat hit och 259 flyttat ut.

Födda: 60.

Döda: 79.

Mer läsning

Annons