Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Buss körde av vägen – Dalatrafik anklagas för undermåliga däck: ”Men de är bättre än kraven som finns”

Det var på onsdagskvällen buss körde av vägen i Kumbelnäs, Mora. Samma kväll hade SMHI gått ut med en klass-1 varning över snön som föll. Men när en förbipasserande inspekterade bussen som låg i diket reagerade han över däcken på bussen.

Annons

Personen fann däcken direkt undermåliga och fotograferade dem. Detta blev senare en stor snackis på Facebook. Hade Dalatrafik gjort rätt som låtit denna buss vara i tjänst? Inlägget har både kommenterats och delats flitigt.

Bengt Benjaminsson, vice vd på Dalatrafik, blev varse om avvåkningen under onsdagskvällen.

– Jag har begärt ut en rapport om själva avåkningen som sådan och inte fått den från trafikföretaget ännu. Någon exakt information om själva avåkningen har jag därmed inte fått ännu, säger Bengt Benjaminsson.

Bilden som blev en stor snackis på onsdagskvällen där folk diskuterade kvalitén på däcken.

Han påpekar att inga av resenärerna blev skadade och att det var en lugn evakuering. På bussen fanns omkring 5-10 resenärer.

– Som du säger har man dock via Facebook lagt ut fotografier som insinuerar att det är dåliga däck på bussen. Därför har jag gjort en begäran, gentemot trafikföretaget i Mora, att bekräfta eller dementera uppgifterna.

– Men. Igår kväll tog vi in en oberoende däckverkstad som har mätt upp däcken och visar att däckmönstret på denna buss är bättre än kraven som finns. Däckmönstret ska vara minst 5 milimeter och däckfirman har uppmätt 6-7 militer på minsta stället, fortsätter Bengt Benjaminsson.

Många ansåg att mönsterdjupet inte såg ut att vara okej. Dalatrafik menar dock att det var okej.

Likaså vid en mätning i oktober var mönsterdjupet 8-13 milimeter. På Facebook, angående bilderna, skrev man initialt också att det rörde sig om sommardäck men däcken är så kallade M+S däck vilket innebär att det är odubbade vinterdäck som är godkända av trafikverket.

– Men så är det runt kollektivtrafiken. Många har åsikter och synpunkter på oss. Vi tål den typen av diskussioner. Vi vet att det berör och påverkar mågna. Många föräldrar litar på oss när de sätter sina barn på våra bussar och de ska ha en trygg resa.

En utredning kring olyckan har Dalatrafik nu beställt.

– Och varje dygn går Dalatrafiks beställda fordon mer än ett varv runt jorden. Det betyder att det produceras många kilometrar som innebär att det är väldigt tryggt att åka buss. Mig veterlingen har ingen av våra resenärer skadats under fjolåret. Det är väldigt sällsynt om man säger så, säger Benjaminsson.

Nu avvaktar han inför den mer grundliga utredningen som kommer att göras av trafikföretaget.

Mer läsning

Annons