Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BUP får kritik – tonårsflicka fick vänta över ett år på utredning

En tonårsflicka fick en utredning hos BUP i Mora först över ett år efter att hon sökt hjälp för panikångest. Nu får BUP kritik från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för den långa väntetiden.

Annons

Det är en närstående till flickan som anmält händelsen till IVO. Enligt anmälan har man sedan hösten 2014 efterfrågat en neuropsykiatrisk utredning på flickan, någonting som hela tiden har skjutits fram av BUP.

Till slut letade flickans familj själva upp en person som kunde genomföra utredningen. Då hade det gått mer än ett år sedan hon placerades i kö på BUP. Flickan rekommenderades KBT-behandling, någonting som hon sedan ska ha väntat på sedan slutet på 2016.

IVO skriver i sitt beslut att man anser det vara en brist att flickan fått vänta på en utredning i över ett år. Man anser även att det är en brist att hon fick vänta i över ett halvår på behandlingen man beslutat om.

Flickan på bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: Fredrik Sandberg / TT

IVO konstaterar att BUP inte levt upp till vårdgarantin om att man ska få vård inom 90 dagar från att man har sökt vård. Man riktar kritik mot att patienten fått vänta så länge på en utredning, och också mot att hon fått vänta på att få den behandling som vårdgivaren beslutat om.

I ett yttrande till IVO från BUP beklagar verksamhetschefen i Mora att patienten fått vänta på en utredning. Man skriver också att verksamheten arbetar med att effektivisera vårdflöden och korta köer och väntetider.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons