Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynås Gunnar drar repet

/

Annons

Repet i Mångsbodarna, efter 24 kilometers åkning, ska dras 11,45, tre timmar och 45 minuter efter start och efter det är det färdigåkt för de som hamnar på fel sida.

Men det är inget absolut spikat klockslag, berättar Brynås Gunnar.

– Det är jag, som kontrollchef, som bestämmer när repet ska dras. Ser jag att de som kommer är pigga, så kan jag släppa ett par minuter. Beslutet tas i samråd med läkaren.

Flera löpare vill dock åka vidare sedan repet dragits och Brynås Gunnar har hört de flesta förklaringar.

– Den vanligaste är att de har betalat in startavgift och borde få bestämma själva. Några försöker åka vidare, trots att vi stoppat dom, men då rycker vi chipset av dom, och så får de åka vidare på eget ansvar utom tävlan.

Han har också fått ta emot ovett.

– Det var för några år sen. En tjej var alldeles förstörd och grät. Men hon förstod senare att hon aldrig skulle ha kommit till Mora den dagen.

Mellan 15 och 40 löpare brukar få kliva av i Mångsbodarna.

– De som hamnar på fel sida repet har antingen fått en start i present eller slagit vad. Många har inte tränat något alls innan loppet.

För varje brytande förs så kallat "brytkort" med hemadress, nummer och hur mycket de tränat.

Brynäs Gunnar har själv provat sträckan ett par gånger. Han har några tips till nybörjare.

– Viktigast är att träna lite grann innan. Sedan ska man ha skapliga skidor, som passar till den egna vikten, se till att inte få bakhalt och ta det lugnt, åtminstone i den första backen.

Mer läsning

Annons