Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brott i Norra Dalarna ökar mer

Annons

Ändå anmäls fortfarande färre brott, i förhållande till invånarantalet, i de tre kommunerna jämfört med övriga länet.

I Älvdalens kommun är ökningen av anmälningar tydligast. 252 brott anmäldes där första halvåret i fjol, i år är motsvarande siffra 314 brott. En ökning med 24,6 procent, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

I Orsa ökade antalet anmälningar med 21,5 procent samma period och i Mora var ökningen 16,2 procent. Samtidigt ökade antalet anmälningar i Dalarna med drygt sju procent. För hela Sverige var ökningen nio procent.

I Mora kan den kraftiga ökningen förklaras främst genom att antalet anmälda fall av skadegörelse och brott mot frihet och frid ökat kraftigt. Antalet anmälda bedrägerier, exempelvis internet- och fakturabedrägerier, har också ökat, från 35 anmälningar första halvåret 2006 till 70 anmälningar 2007. Anmälningar om brott mot sexuallagstiftningen, med allt från sexuellt ofredande till våldtäkt, har ökat från sju anmälningar första halvåret i fjol, till 17 för samma period i år.

Men statistiken är inte lätt att tyda. En ensam anmälan om brott mot frihet och frid i Mora, som lämnades in under första halvåret 2007, innehöll till exempel 100 brott. På en liten ort som Mora, där färre än 1 000 brott ofta anmäls per halvår, får en sådan anmälan ett mycket stort genomslag i statistiken.

Av de brottskategorier där anmälningarna minskar i Mora märks framförallt stölderna. 2006 anmäldes 415 stölder under första halvåret, jämfört med 310 anmälningar under samma period i år. Bland annat har antalet anmälningar om fordonsstölder minskat till hälften, 67 i fjol jämfört med 33 i år.

Trots ökningen av antalet anmälningar i Mora, Orsa och Älvdalen ligger ingen av kommunerna över snittet i länet när det gäller antalet anmälningar om brott i förhållande till folkmängd. Av de tre kommunerna hade Mora (490,1) flest anmälningar per 10 000 invånare under första halvåret 2007, följt av Älvdalen (423,2) och Orsa (385,8). Att jämföra med Dalarna där 559,2 brott anmälts, per 10 000 invånare, under samma period.

Mer läsning

Annons