Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandkårens nya projekt avslöjade stora brister i brandsäkerheten hos äldre

I ett projekt inom Mora kommun följer brandkåren med hemtjänsten på hembesök till äldre för att undersöka hur brandskyddet ser ut. Och det har visat sig att många saknar brandvarnare.

Annons

Mer läsning för Pluskunder:

Stor brandrisk med gamla kaminer och skorstenar – så eldar du säkert

Här är de vanligaste brandorsakerna i hemmet – så gör du för att undvika dem

Akut brandmannabrist i Idre - dubbelt så många behövs

Bli Pluskund för bara en krona här

Projektet, som drivs av Mora brandkår och socialförvaltningen, går ut på att stärka brandskyddet hos de äldre invånarna i kommunen. Det går till på så sätt att brandkåren och hemtjänsten gemensamt besöker de hushåll i kommunen som är i behov av hemtjänsthjälp.

På plats undersöker man brandskyddet i hushållet och kan också i vissa fall vidta åtgärder för att stärka brandskyddet, som till exempel montera en fungerande brandvarnare. Man vill även hitta fler åtgärder som kan stärka brandskyddet hos äldre, till exempel att trygghetslarmen med en funktion för brandlarm som går direkt till brandkåren.

– I de fall brandkåren larmas via trygghetslarm rycker vi givetvis ut kostnadsfritt. Många äldre har kanske inte möjlighet att själva sätta sig i säkerhet när väl brandvarnaren piper, därför är det ytterst viktigt att vi snabbt kan komma fram på plats och rädda dem, säger Peter Bäcke, stf. räddningschef på Mora Brandkår i ett pressmeddelande.

Brandinspektör Henrik Johnsson och Veronica Hedh från hemtjänsten är några av dem som åker ut på hembesöken.

Projektet har hållit på i två veckor och redan har flera brister i brandskyddet upptäckts. Vid fyra av de fem besök som genomförts saknades brandvarnare helt och hållet, och brandkåren fick montera upp nya.

De som först kommer erbjudas hembesök av brandkåren är de som anlitar hemtjänst inom hemtjänstgruppen Tuvans område.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons