Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bonäs baptistförsamling firade 150 år

/
  • 150 år. Det firade Bonäs Baptistförsamling i helgen. Här ses några av de många närvarande inför lördagens konsert. Frän vänster längst ned Owe Lindeskär, Åke Sjögren och Robin Malm, led två Källhus Margareta Jonsson, Margit Nygren och Källhus Siv Sjögren samt led tre Ingvar Svan, Olle Köpman och Christer Kallin.
  • Musik. Det är en viktig ingrediens i Bonäs baptistförsamling. Här syns Ulla Rombo, Margit Nygren och Källhus Siv Sjögren i kapellets musikhörna.

Annons

Kapellet, från 1874, på höjden ovanför Bonäs by var fylld med medlemmar under både lördagens och söndagens begivenheter. Pastor Owe Lindeskär och Robin Malm, pastor i Bonäs 1985-1991, ledde helgens jubileumshögtider.

Inför firandet på lördagskvällen berättade Ulla Rombo och Källhus Siv Sjögren frö tidningen om församlingens historiska utveckling.

- Under 1800-talet pågick en baptistisk väckelse i alla byar och socknar i norra Dalarna.

I både Orsa, Våmhus och Älvdalen startades baptistförsamlingar 20-30 år föra Bonäs.

På en kort tid fanns 90 medlemmar bara i Bonäs.

En viss nedgång i medlemsantalet inträdde på 1890-talet i den stora emigrationsvågen till Amerika. Flera medlemmar från Bonäs var med på färden över Atlanten och startade flera baptistförsamlingar på den nya kontinenten.

Det finns en mycket aktiv systra-förening i verksamheten i Bonäs, som träffas var 14:e dag. Föreningen bildades under andra världskriget. Föreningens medlemmar är för närvarande 20 kvinnor från bygden som under åren bland annat samlat in medel till missionen i öst, till Vitryssland och till gatubarn i Lettland samt stöd till missionen till länder i Sydamerika samt Benin i Afrika och Bangladesh. Tidigare var det handarbeten systra- föreningen tillverkade och sålde vars medel gick till missionen.

- Numera sker stödet via insamlingar och kollekt, enligt Ulla Rombo.

Under en tid på 1800-talet så drev baptistförsamlingarna i det lokala området egna skolor och har med åren även haft ungdomsverksamhet samt söndagsskolor.

Källhus Siv Sjögren berättar att hennes morfars far Olpers Erik Eriksson var en av dem som startade församlingen i Bonäs. Siv är anförvant till Olpers Erik Eriksson i fjärde rakt nedstigande led.

För fem år sedan gick Bonäs baptistförsamling samman med Centrumkyrkan Filadelfiaförsamlingen i Mora.

Båda församlingarna hade under åren dessförinnan bedrivit ett fördjupat samarbete. Församlingen i Bonäs köpte tjänster från Centrumkyrkan i Mora i pastor och evangelistdelen. Pastorsbostaden i Bonäs såldes men kapellet bibehölls.

Nybygget Kristen gemenskap som företräder baptistförsamlingen och Centrumkyrkans pingströrelse står nära varandra.

Mer läsning

Annons