Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bluffakturor i omlopp

/
  • Ove Olstad polisanmälde blufföretaget på tisdagen.  Foto: Birger Nylén
  • Enligt blufföretagets hemsida har Rosin Montage i Färila AB 43 anställda och finns representerade på femton orter i elva län och kan därför erbjuda service på lokal nivå till 60 procent av Sveriges alla företag och organisationer, enligt VD Michael Day.  Foto:  ingen

Annons

Påminnelsen gällde en faktura på 1 875 kronor som Rosin påstod att man skickat ut för "kommande eller redan skedd radonbesiktning" den 28 juli. Ove Olstad kunde inte minnas någon faktura, än mindre att någon varit i huset och gjort radonmätning.

Han försökte kontakta företaget, som hänvisat till arbetsmiljölagen, arbetsmiljöverket och Strålsäkerhetsmyndigheten, och att det från och med 1 mars utfärdats obligatorisk radonkontroll i fastigheter/lokaler i Sverige där det uppmätts radonhalter över 200 bequerel per kubikmeter eller mer den senaste femårsperioden.

- Jag försökte få mer upplysningar eftersom kommunen gjorde en gratismätning i vår villa för några år sedan och då hade vi under 50 bequerel. Jag ringde Rosin, men fick besked av en telefonsvarare att alla anställda var på kurs.

Efter det beskedet gick han till polisen och gjorde anmälan.

- Jag har tagit reda på att man har tio dagar på sig att meddela bluffirman att man inte tänker betala och samtidigt göra en polisanmälan så att det finns ett kvitto på att man protesterat

Det är första gången som någon utnyttjat Strålsäkerhetsmyndighetens namn i kriminella syften.

Dick Malmlund vid branschorganisationen Svensk handel berättar att mängder av bluffakturor även skickats ut med en betalningspåminnelse från Eniro.

- Båda typerna av fakturor är påminnelser och därmed nya som företeelse, säger han.

De som fått fakturan från Eniro uppmanas betala in 6 800 kronor.

Enligt Dick Malmlund gjordes ett 100-tal anmälningar på tisdagsförmiddagen och det antyder att utskicket är mycket stort.

- De här bedrägerierna är fräckare och tuffare. Vi får nog leva med den här verkligheten framöver, förklarar han.

Bluffakturorna växer lavinartat över hela landet. De har ökat mycket kraftigt de senaste åren. År 2007 anmäldes 2 961 påhittade fakturor och ifjol 13 667. Under årets sju första månader har totalt 7 546 anmälningar gjorts om falska fakturor.

Dick Malmlund uppskattar att bedragarna tjänar enorma belopp på skojeriet.

- Bedrägerierna har suddat ut gränsen mellan seriös och oseriös försäljning, säger Dick Malmlund till TT.

Strålsäkerhetsmyndigheten gick på tisdagen ut med ett konstaterande att Rosins faktura/påminnelse är en bluff och uppmanade alla som får en sådan att göra en polisanmälan.

Ove Olstad befarar att åtskilliga blivit lurade. Han tycker också det är för enkelt för bluffare att komma undan.

- Det är alldeles för tamt. Man borde spärra blufföretagens bankgiro och bankkonto till att börja med.

Mer läsning

Annons