Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BB sommarstänger den 20 juni

/
  • Stäng aldrig Mora BB någon mer gång. Det säger sju av de blivande mammor som får resa till Falun för att födda i sommar. Från vänster syns Ulrika Palmer med planerad födsel den 29 juni, Marie Ödman mitten av juli, Lizette Eriksson 12 juli, Susanne Eriksson 10 juli, Malin 12 juli, Åsa Skogs 7 juli och Annelie Johansson 13 juli.
  • Mora BB stänger redan den 20 juni. Det beskedet gör blivande mammor än mera upprörda är tidigare. På torsdagen samlades flera av dem vid Mora lasarett. Från vänster syns Ulrika Palmer, Susanne Eriksson, Marie Ödman, Åsa Skogs, Malin, Annelie Johansson och Lizette Eriksson.

Annons

Enligt biträdande verksamhetschef på Kvinnokliniken, Ulla Nyhlén, är det av praktiska skäl som intagningen till förlossningen stoppas från klockan tolv den 20 juni.

Anledningen är att ingen födsel får ske på Mora BB efter klockan 16 på midsommarafton den 22 juni. Då stängs både BB och gyn- avdelningen.

- Efter det klockslaget kan vi inte behålla någon patient på avdelningen, säger Ulla Nyhlen.

Hon uppger att ytterligare information om planeringen när Mora BB stänger och blivande mammor hänvisas till BB i Falun kommer de närmaste dagarna.

På torsdagen samlades flera blivande mammor vid Mora lasarett upprörda över sommarstängningen i praktiken förlängs med en knapp vecka.

Flera av dem har varit på studiebesök vid Falu BB inför sina tillskott i respektive familjer i sommar.

Åsa Skogs konstaterar att BB-avdelningen i Falun är väldigt nedsliten och den har inte samma fina standard som i Mora.

- Personalen där uppgav att lokalerna är väldigt varma i Falun. Vi fick rådet att ta med oss en fläkt, säger Åsa Skogs, vars första nedkomst är planerad till den 7 juli.

Andra brister i Falun är att det endast finns ett badkar i en korridor mot ett på varje rum i Mora.

När Lizette fick sitt första barn fick hon smärtlindring via behandling i badkar kombinerat med lustgas.

En annan nackdel är att i Mora kan pappor bo på ett patienthotell för 200 kronor natten. I Falun är den kostnaden 500 kronor per natt.

Enligt sjukhussamordnaren på Mora lasarett, Nils Lindroth, drivs patienthotellen privat och därmed har inte landstinget någon påverkan på den prissättningen.

Lizette Eriksson och övriga blivande mammor från Mora är också oroade för att BB i Falun inte kommer att klara anstormningen av födslar i sommar.

- Finns det någon garanti för att vi inte skickas till ett annat BB ifall det blir fullt i Falun, säger Marie Ödman, som ska få sitt barn i mitten av juli månad.

Enligt Nils Lindroth är det i dagsläget fullt klart att det inte hade gått att hålla två BB öppet i sommar, men att Falu BB ska klara situationen.

- Det här med sommarstängt BB i Mora måste bli en engångsföreteelse. Det får aldrig hända igen, säger Lizette och övriga blivande mammor i Mora.

- Vi har landets bästa BB-avdelning i Mora. Var rädda om den. Nu måste vi kämpa för att hålla BB öppet varje sommar i framtiden.

Mer läsning

Annons