Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BB och jämlik vård, morakrav i regionsförhandling

En jämlik vård som också innefattar BB i Mora finns med i Moras förslag till svar på remissen där Landstinget ska ta över det regionala utvecklingsansvaret och inför bildandet av en länsregion.

Annons

Planerna på att bilda en länsregion i Dalarna går vidare. Mora är positiva till förslaget, men i förslaget till remissvar betonar också Mora vikten av en säker och jämlik vård i hela regionen.

– Det innebär också att BB får en ny chans i Mora. Det finns möjligheter att finna lösningar som gör att det går att åter öppna BB, betonar kommunalrådet Anna Hed.

I remissvaret står det därför "Något som måste säkras är förlossningsvården och det är angeläget att Mora BB öppnas igen. "

Mora betonar också, "Att det är helt avgörande att säkra kommunernas delaktighet och inflytande i det regionala utvecklingsarbetet. Samspelet mellan landstinget och länets 15 kommuner kräver arbetsformer och en organisering som säkrar inflytandet. Likaså måste de skilda förutsättningarna i de olika delarna av länet beaktas. Alla kommuner måste få ett reellt inflytande vid ett eventuellt bildande av en direktvald region."

Mora betonar också i sitt förslag till svar att kommunerna garanteras delaktighet även i framtiden när det gällerkollektivtrafiken.

I förslaget till beslut föreslås kommunstyrelsen säga ja till Regionkommun Dalarna.

– Vi ska bara svara ja eller nej, men skickar ändå med vad vi tycker i olika frågor som kollektivtrafik och jämlik vård, säger kommunalrådet Anna Hed.

Mer läsning

Annons