Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnens vårsalong ger luftigt intryck

I år är temat på Barnens vårsalong luft. Vårsalongen består dels av en utställning, dels av en verkstad där barngrupper får skapa saker.

Annons

Utställningen pågår till och med tisdag 11 april. Verkstaden pågick under vecka 12 i Mora kulturhus. Där fick barn i åldrarna 4-8 år följa med vetenskapsmannen (spelad av Sylvia Måsan) på en färd med luftballong från Mora till Musikstället och Pysselstället.

– Det var på låtsas, förstås, men det fungerade väldigt bra, bedyrar Sylvia Måsan.

Vetenskapsmannen spelade vinare, pappersbit och näsflöjt för barnen och berättade att ljud består av luft som vibrerar.

Plötsligt dök Humlan upp (spelad av Evelina Nisbel). Hon hade vaknat för tidigt ur sin vintersömn och fick följa med för att värma sig. Humlan fick tala om hur virvlarna hon åstadkommer med sina vingar gör att hon kan flyga. Humlesurr, humlemusik!

Malin Bohm och Evelina Nisbel under barnens vårsalong.

Rätt som det var flög en fågel igenom vårsalongen i vild fart. Det var Flyttfågeln (spelad av Malin Bohm) som tränade inför sin farliga flyttfärd.

Hon berättade att man måste akta sig för stormar, orkaner och framför allt tromber, som till och med kan suga upp och slänga iväg både grodor, fiskar och utedass.

Framme vid Musikstället sjöngs den alldeles nya sången Ren, ren luft, och det spelades på dragflöjt, trummor och andra instrument.

De tre pedagogerna som fanns på plats under vårsalongen.

Efter att alla dansat fågeldansen med Flyttfågeln som instruktör var vetenskapsmannen försvunnen.

Han gjorde visst något klurigt i ett hörn där borta. Ingen hörde vad han ropade, så han fick skicka ett meddelande med en ballongraket. På lappen stod att han ville pyssla med barnen, och så blev det förstås.

Det skapades trollsländor, flygplan och andra flygande saker. En del hann också med att mysa bland kuddarna i läsrummet mitt i Vasasalen.

Barnen fick möjlighet att skapa under verkstaden.

Arrangörer av Barnens vårsalong är grundskolan, kulturförvaltningen och Kulturskolan Miranda.

Deltagande barngrupper i salongen var Noretskolans förskoleklass B, Särskolan Utmeland, Föräldrakooperativet Slåttet, Hånåkni förskola, avd Björnen, Hindrikshedens förskola, Canada förskola, avd. Blå och Grön, Vattnäs Föräldrakooperativ, Bullerbyn förskola, Norrgården, Filiorum förskola och Tuvans förskola.

Mer läsning

Annons