Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara 50 av 300 elever i nian kan få sommarjobb hos kommunen

Annons

- Vi har inte pengar till fler, säger Rutger Brodd, vid kommunens arbetsmarknadsenhet.

Det finns uppemot 300 elever i nionde klass i Mora.

Rutger räknar med att alla niorna inte är intresserade av kommunens sommarjobb. Om det blir fler anmälningar än vad det finns platser, kan det bli fråga om lottdragning bland de sökande.

Sommarjobben omfattar 90 timmar under en treveckorsperiod. Timersättningen blir 58,60 kronor. Kommunens kostnad för sommarjobben blir 356 175 kronor.

Förra året skrev Lena Bäckman, vid Arbetsförmedlingen, till kommunen och påtalade behovet av sommarjobb för ungdomarna.

- Under skoltiden har inslaget av praktik minskat, dessutom är det svårare att få sommarjobb. Detta gör att ungdomarna inte får kunskap om vad som krävs ute på arbetsmarknaden, anser Lena Bäckman, som föreslog att kommunerna skulle se till att alla som gått ut nian erbjuds sommarjobb, men också de i årskurs åtta som är i särskilt behov av sådant.

Förra året hjälpte arbetsförmedlingen till med att finansiera sommarjobb åt elever på gymnasiet.

Statsbidraget till gymnasieungdomarnas sommarjobb är borttaget, så några sådana jobb blir det inte i Mora, inte heller för åttondeklassare.

Behövande åttor i Älvdalen och Orsa får inte hjälp med sommarjobben från kommunerna, men där ska i alla fall samtliga nior ha chans till arbete i sommar.

- Vi är faktiskt bäst i Sverige i förhållande till kommunens storlek, säger Håkan Persson, som är arbetsmarknadsansvarig i Orsa.

Kommunen har satt undan uppemot 900 000 kronor så att de cirka 100 niondeklassarna ska få chans att arbeta lite under sommaren liksom de 160 eleverna som går första och andra året på gymnasiet.Enligt Majvor Löfgren, i Älvdalens kommun, har politikerna förklarat att alla som vill ska få arbete i två veckor, det gäller niorna och gymnasiets första och andra klasser.

Mer läsning

Annons