Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avråder Mora kommun från nytt kommunvapen

Nu avråder statsheraldikern Mora kommun från att anta förslaget om nytt grafiskt utseende på kommunens vapen, och menar att förslaget har fel färgsättning.

Annons

Sedan Moras kommunvapen antogs 1946 har designen ändrats flera gånger. I slutet av november antog kommunstyrelsen i Mora förslaget till kommunens nya grafiska utseende. Bland annat handlar det om ett nytt kommunvapen, där S:t Mikael skulle framställas i vitt i stället för i guld.

Läs mer [+]: Morapartiet reserverade sig mot beslutet att förändra kommunvapnet: "Så menlöst och intetsägande"

Anledningen till färgändringen är att nyansen har visat sig svår att få fram korrekt och konsekvent i tryck i i digitalt material.

Det nya kommunvapnet i två olika former. Bilden kommer från Mora kommun.

Men nu meddelar statsheraldiker Henrik Klackenberg, som ansvarar för Riksarkivets heraldiska verksamhet, att han avråder Mora kommun från att anta förslaget om nytt utseende på kommunvapnet eftersom förslaget har fel färgsättning. Han skriver i ett utlåtande att ett kommunvapen fastställs genom den av Patent- och registreringsverket registrerade blasoneringen, vilket i Moras fall lyder "I rött fält en bild av Sankt Mikael och draken, allt av guld".

Läs mer [+]: Många åsikter om det nya kommunvapnet: "Det är bra"

Statsheraldikern anser att det nya förslaget är grafiskt bra, men alltså har fel färgsättning. Han skriver vidare att om det inte fungerar att framställa S:t Mikael i guld bör man ersätta färgen med gult i stället för vitt.

"Om S:t Mikael framställs i vitt, så är det inte längre Moras vapen. Riksarkivet avråder därför kommunstyrelsen från att anta det aktuella förslaget", avslutar statsheraldikern och lägger till att om motivet i stället får gul färg har Riksarkivet inga invändningar mot det nya kommunvapnet.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons