Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Auklandbron invigd

/
  • Kommunalrådet Peter Helander, till vänster och Rolf Hammar, till höger, assisterar Jörgen Aukland när han inviger sin

Annons

Till att börja med var man från vasaloppshåll lite tveksamma till bygget av bron.

- Vi diskuterade om det var lämpligt med en backe till så här nära mål, säger Rolf Hammar som var Vasaloppets generalsekreterare vid tidpunkten för bygget.

Men en bro blev det, och en namntävling utlystes.

En dam från Idre föreslog att den som var först över bron skulle få ge namn till densamma.

Då 2008 kom norrmannen Jörgen Aukland i ensamt majestät över bron.

På fredagen var Jörgen tillbaka på bron för att inviga sin "egen" bro.

Inget band klipptes men väl en skida som sågades av. Innan Jörgen sågade av skidan som förkunnade bron för invigd berättade han om den härliga söndagen 2008.

- Det var ett speciellt före den dagen. Det var nästan panikstämning före start om vilka skidor man skulle välja, ruggat eller valla. Min bror Anders testade ruggat, men jag hade bestämt mig för valla. Innan start ändrade jag mig på Anders inrådan och körde på ruggat, vilket var rätt. Dessutom var det här min bästa dag rent fysiskt. Att få komma ensam in på upploppet är det inte många som får göra. Den känslan vill jag uppleva igen sa, Jörgen och högg tag i sågen.

I samband med invigningen var det stor uppslutning på Prästholmen. Förutom huvudpersonen själv, Jörgen Aukland och hans bror Anders, som vann Vasaloppet 2004, folk från Vasaloppet och media, var kommunalrådet Peter Helander på plats. Även ett tv-team från Norge följde händelsen.

Nuvarande vasaloppsgeneraler Jonas Bauer utnämnde också bröderna Aukland till vasaloppsambassadörer i Norge.

- Jag är stolt att få vara Vasaloppets ambassadör i Norge. Vasaloppet är det största och finaste loppet, menade Jörgen Aukland.

Mer läsning

Annons