Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arrangörerna nöjda med filmfestival

4085 barn, unga och vuxna besökte BUFF Filmfestival i Mora, Orsa och Älvdalen

Annons

Efter två intensiva veckor med 21 olika filmvisningar för allmänheten och 23 skolbiovisningar för grundskolan och i Älvdalen även för förskoleklasserna är alla arrangörer och samarbetspartners mycket nöjda och glada. Mest besökare fick barnfilmslördagen dit 340 besökare kom till de tre olika programmen för våra yngsta kommuninnevånare.

Invigningstalare var Anna Hed och Malin Höglund kommunalråd i Mora, Peter Egardt, kommunalråd i Älvdalen och Mikael Thalin, kommunstyrelsens ordförande i Orsa. De talade alla om vikten om att få ta del av berättelser från olika kulturer, vilket det fanns många möjligheter till under festivalen.

I Mora invigningsdansade Mirandas dansgrupp 8-9-åringar till filmmusik ur ”Frost” och ”Draktämjaren”, vilket gav en extra guldkant innan visningen av det internationella kortfilmspaketet komponerat av BUFF hela Sverige. Barnen fick rösta på sin favorit. Filmen ”OA” fick mest röster totalt i alla tre kommunerna och en alldeles speciell Dalahäst för Bästa kortfilm kommer att skickas till den spanska regissören Jaime Maestro.

Visningarna på Rosa huset blev lyckade med totalt 95 besökare. Filmen ”Idol” var en riktig succé och presenterades både på svenska och arabiska av Mosa Zaal, som var en av festivalens viktiga volontärer.

Filmen bygger på den sanna historien om sångtalangen Mohammed som växer upp i Gaza och drömmer om att bli artist. När han blir äldre tar han sig med hjälp av ett falskt visum till Kairo där han lyckas komma med i uttagningen till Arab Idol. En helt fantastisk film, enligt Omid, nyanländ från Afghanistan, som också hjälpte till med filmfestivalen. Han tyckte även mycket om filmen ”Ava”, en iransk film, som handlar om pojken Davoud som är hörselskadad och vill tävla i brottning.

Hela festivalen avslutades på Solleröns sockenhus i samarbete med Solleröns Barnfilmsstudio. Där visades filmer för mellanåldern och dit kom 102 barn och vuxna. Mest besök fick den indiska färgsprakande filmen ”Rainbow”. Storasyster Pari rymmer med sin blinda lillebror Chotu till en filminspelning, eftersom hon tror att hennes stora idol Sharukh Khan ska kunna hjälpa hennes lillebror att få synen tillbaka. En riktig matinéfilm där barnen möter många utmaningar och faror men också många som vill hjälpa dem på deras äventyrliga resa genom Rajasthan.

Extra bonus i Mora var att det visades sammanlagt åtta kortfilmsprogram vilka var producerade av barn och unga från trakten. Under festivalen var det till och med två premiärvisningar på Rosa Huset dels av filmen ”Jackan” producerad av Mirandas äldre filmgrupp dels av den kortfilm som gjordes under festivalens Workshop i film och skådespeleri.

Under festivalen visas flera festivalvinnare för våra grundskoleelever. I Mora fick bland annat alla högstadieelever se ”Nykomlingen”, en fransk höjdarfilm som vann Bästa ungdomsfilm på BUFF Filmfestival i Malmö i år.

Maskinisten Sven-Åke Carlsson på Saga biografen berättar att filmen fått applåder efter varje visning. Applåder fick även Emil Mkrttchians fina kortfilm ”Hej Torsten!” om en funktionshindrad tonårskille (spelad av Daniel Nordlander från Mora) som är förälskad i badvakten (spelad av Sofia Hellqvist, numera Bernadotte från Älvdalen). Filmen visades inför alla visningar av Nykomlingen samt innan visningen av Idol. Emil Mkrttchian arbetar idag liksom sin bror Gabriel professionellt med film. Båda har fått sin grundläggande filmutbildning via Sankt Mikaelsskolan och Kulturskolan Miranda i Mora.

Mer läsning

Annons