Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åkte från USA för att se Zorn

/
  • Doug Ball väljer Margit som sin Zornfavorit och prisar bland annat ljuset på det röda håret.  Foto: Hans Olander
  • Dick Bell spanar in Dans i Gopsmor och tycker den är så levande att han nästan vill bjuda upp någon av de dansande på bilden.  Foto: Hans Olander
  • Äntligen i Mora. Efter en resa runt halva klotet på 24 timmar med enbart ett mål var Steven Smith, Dick Bell samt Doug Ball framme vid Zornmuseet.  Foto: Hans Olander
  • Steve Smith väljer Zorns första motiv på naturlistiska kvinnor verket Ute från 1887 i Dalarös skärgårdsmiljö som sin favorit av Zorn. - Där finns den idé och teknik som Zorn senare utvecklar i senare motiv med kvinnor i samma miljö. Hans tolkning av vatten är storslagen, anser Steve  Foto: Hans Olander

Annons

- Men det har redan varit värt allt vi betalat, säger Steven Smith, verksam konstnär i Philadelphia.

Den 31 augusti passerades 60 000 gränsen för antalet besökare på utställningen Zorns mästerverk. Flera av dagarna har besöksantalet varit över tusen personer. Under sommaren har dagssiffrorna varit det två och tredubbla mot var är normalt.

I lördags den 4 september räknades 900 personer in. Normala dagar i september tidigare år brukar annars vara cirka 80 besökare. Det väntas stora besöksmängder under flera dagar fram till avslutningen den 14 september.

Tidningen träffar den amerikanska trion när de summerar sin första dag.

Steven sitter tillsammans med Dick Bell, bokförläggare av konstböcker i Wisconsin samt Doug Ball, anställd på Disney i Los Angeles och han har varit med i arbetet av flera filmer, bland annat Lejonkungen.

De har upptäckt Zorn via kunskaper om den amerikanske konstnären John Singer Sargent, Han var USA:s ledande porträttmålare under decennierna runt sekelskiftet 1900. Därefter den samtida Joaquín de Sorolla y Bastide, som kan sägas vara Spaniens svar på Zorn.

Alla tre är begeistrade över Anders Zorns konstnärliga skicklighet som de tidigare tagit del av på bilder och i böcker.

- För tre veckor sedan fick vi reda på det var stor utställning med Anders Zorns mästerverk i Mora och vi bestämde oss för att resa hit innan utställningen slutade den 14 september.

Trion sammanstrålade i New York och gjorde sedan den långa resan till Arlanda och sedan buss till Mora.

De har massor med positiva vibrationer om Zorns skicklighet och de är överens om att där en hela annan upplevelse at få se konsten live i original jämfört med ett fotografi.

Tidningen ber dem ta fram varsin favoritmålning. Doug Ball väljer Margit och prisar bland annat ljuset på det röda håret.

Dick Bell spanar in Dans i Gopsmor och tycker den är så levande att han nästan vill bjuda upp någon av de dansande på bilden.

Steve Smith väljer Zorns första motiv på naturlistiska kvinnor, verket Ute från 1887 i Dalarös skärgårdsmiljö.

- Där finns den idé och teknik som Zorn senare utvecklar i senare motiv med kvinnor i samma miljö. Hans tolkning av vatten är storslagen, anser Steve och får bekräftande instämmanden av Dick och Doug.

På fredag återvänder de till USA.

Mer läsning

Annons