Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

470 hushåll med trygghetslarm får rökdetektor och brandlarm: "Kraftig ökning av tryggheten"

Brandlarm som är direktkopplat till brandkåren ska installeras hos alla med trygghetslarm i Mora kommun. Denna åtgärd gör kommunen för att höja säkerheten för äldre kommuninvånare
– Detta blir en kraftig ökning av tryggheten för de boende, men även för anhöriga som vet att hjälp kommer snabbt på plats, säger Peter Bäcke, ställföreträdande räddningschef i Mora kommun.

Annons

Brandlarm som är direktkopplat till brandkåren ska installeras hos alla med trygghetslarm i Mora kommun. Satsningen välkomnas av Peter Bäcke, ställföreträdande räddningschef i Mora kommun.Foto: Stefan Rämgård samt TT

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Här besöker brandkåren äldre för att öka tryggheten: "Jag blev skrajsen men också förståndig"

Titta in i Moraspelarnas nya lyxbuss – drivs med matrester: "En investering på över fyra miljoner"

Barndomsvännerna som skriver historia – så blev Malung OS-byn: "Känner tacksamhet"

SÅ KÖPER DU PLUS

Beslutet att installera brandlarm som är direktkopplade till brandkåren hos alla med trygghetslarm i Mora kommun är ett resultat av ett projekt med hembesök hos äldre som nyligen genomförts.

Läs även: Brandkårens nya projekt avslöjade stora brister i brandsäkerheten hos äldre

Detta projekt är ett samarbete mellan socialförvaltningen och brandkåren. Under hembesöken som gjordes konstaterade brandkåren att brandskyddet hos de äldre kommuninvånarna i många fall är undermåligt och att det framförallt saknas brandvarnare.

– Vad som är ännu värre är att flertalet av de besökta inte har egen förmåga att sätta sig i säkerhet vid brand innan kritiska förhållanden uppstår och därmed löper stor risk att omkomma. Dessa personer har därför ett stort behov av att snabbt få hjälp i samband med en brand för att sätta sig i säkerhet. För att skapa dessa förutsättningar till snabb hjälp, krävs att brandkåren larmas tidigt i brandförloppet, säger Peter Bäcke, ställföreträdande räddningschef i Mora kommun, i ett pressmeddelande.

Brandlarm som är direktkopplat till brandkåren ska installeras hos alla med trygghetslarm i Mora kommun.

Samtliga trygghetslarm kommer nu att förses med rökdetektor som automatiskt larmar brandkåren när brand uppstår. DoroCare, SOS Alarm och Mora kommun har samverkat för att skapa denna möjlighet.

– I dag finns nio hem i kommunen med både trygghetslarm och rökdetektor. Med anledning av denna satsning kommer det finnas cirka 480 hem med trygghetslarm och rökdetektorer i Mora kommun. Någon merkostnad för brukarna av trygghetslarmen blir det inte. Detta blir en kraftig ökning av tryggheten för de boende, men även för anhöriga som vet att hjälp kommer snabbt på plats, säger Peter Bäcke.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons