Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2006 ett rekordår för turismen i Mora

/
  • Rekordsommar. Turismen i Mora kommun svarade för nytt omsättningsrekord 2006. En bra vinter följdes av en kanonsommar som inbjöd till bad och friluftsaktiviteter. 567 miljoner kronor omsatte turisterna i Mora.

Annons

Rese- och turistindustrin i Mora kommun omsatte under 2006 567 miljoner kronor och gav arbete åt drygt 500 personer. De totala skatteintäkterna för kommunen uppgick till drygt 51 miljoner kronor. Det här visar en rapport från Resurs AB. Resultatet av turiståret 2006 slår därmed alla tiders rekord i Mora.

Enligt Resurs har Mora en utveckling som är bättre än riksgenomsnittet de senaste åren. Utvecklingen av första halvan av 2006 var mycket positiv efter en bra vintersäsong och fint sommarväder under större delen av sommaren. Avslutningen på året, november och december, påverkades dock turismen negativt på grund av snöbrist. Dalafjällen visar också mer än en halvering under dessa månader och detta påverkar Mora för dagbesökare/genomfartsresenärer, skriver Resurs.

En svensk "normalkommun" ligger ofta på en omsättning på cirka 100 miljoner kronor, varav mindre än hälften avser kommersiell turism, att jämföra med Moras 449 miljoner. Hälften av den kommersiella omsättningen kommer från dem som övernattar i området och andra hälften av dem som besöker Mora över dagen. En stor del av dessa är på väg till Sälen eller Idre.

Hotellövernattningarna ökade mycket både 2005 och 2006 till en rekordnivå på 95 000 övernattningar. Även camping har ökat medan övriga boendekategorier bara har mindre förändringar.

Mer läsning

Annons