Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

167 vapen har lämnats in till polisen i Dalarna

/
  • Jaktgevär. Det är mest gamla jaktgevär som lämnats in. George Samuelsson visar några exempel på sådana.
  • Handeldvapen. George Samuelsson visar tre av de nio pistoler och revolvrar som polisen i Mora fått in då ungefär halva amnestitiden gått.
  • Gamla bössor. George Samuelsson med några av de gevär som lämnats in till polisen i Mora.

Annons

- Bra att vi får bort de här vapnen från samhället, säger George Samuelsson då han visar de gevär, pistoler och revolvrar som stoppats i en tunna i polisstationens vapenrum. Så småningom ska vapnen skickas till Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping där de ska förstöras.

George plockar upp gevär ur tunnan, det är mest gamla jaktvapen, både hagel- och kulgevär. Där finns några lösa pipor och några konstiga bössor som ser ut som hembyggen, en av dem har skruvats ihop med ett blankt gångjärn.

I ett hölster finns en revolver Smith & Wesson 9 mm och från botten på tunnan tar George upp några pistoler.

- Vi är ganska nöjda med att vi fått in så här många vapen, säger George.

Peter Thorsell som har det övergripande ansvaret för polisens vapenärenden i Dalarna tror att de flesta av de här vapnen är sådana som stått undanställda i stugorna och att folk passar på att göra sig av med dem nu då amnestin gäller så att de kan vara anonyma då de lämnar in vapnen.

- Det är ju alltid större risk för att olagliga vapen kommer till användning vid brott än sådana som är registrerade, säger Peter Thorsell.

I Dalarna hade 37 773 personer 115 414 registrerade vapen 1998. Thorsell tror att det är ungefär likadana siffror idag.

Då det gäller lagliga vapen får polisen in sådana nästan dagligen. Det handlar i regel om gamla dödsbovapen. Efter ett dödsfall har de efterlevande ett år på sig att göra någonting med de vapen som finns i dödsboet. Om de inte ska söka licens för att själva ta hand om vapnen kan de försöka sälja dem eller lämna den till polisen.

- Vi kan få vapnen värderade och lösa in dem, förklarar Peter Thorsell. De vapen som polisen löst in skickas till SKL i Linköping för kontroll innan de säljs och släpps ut på marknaden igen.

Vapenamnestin gäller till och med 31 maj så de som har vapen som de vill bli av med kan fortfarande lämna dem till polisen utan att riskera åtal för olaga vapeninnehav.

Mer läsning

Annons